Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că, în sentinţele contestate în anul 2008, România a încălcat cel puţin o prevedere a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului de 189 de ori. În următorul an, de 153 de ori, iar cifra scade până în 2012, când ajunge la jumătate. Asta nu înseamnă însă că în justiţia românească nu s-au mai comis greşeli, ci doar că erorile au fost mai puţine.
De obicei, se dovedeşte că procesele în care au fost implicaţi cei care au reclamat statul nu au fost unele echitabile. Cel mai des, pe nedrept oamenii au fost privaţi de dreptul la libertate sau, în unele cazuri, chiar şi de dreptul la viaţă.
Judecătorii de la Strasbourg au decis, totuşi, şi în favoarea statului român. De exemplu, de patru ori, în urmă cu cinci ani, iar numărul rămâne aproape constant până anul trecut, când creşte cu două procese câştigate.
Greşeala se plăteşte, iar când e vorba de dreptate, se plăteşte scump. Circa 47 de milioane de lei s-au evaporat din vistierie în 2008 pentru achitarea daunelor morale şi a cheltuielilor de judecată. Aşa s-a întâmplat cam vreme de trei ani.
În ultimii doi ani, putem spune că ne-am mai îndreptat. Şi, totuşi, lăsând la o parte inflaţia şi diferenţele de preţuri, numai anul trecut dacă am fi fost mai corecţi în instanţe cu 9 milioane de lei, am fi putut hrăni tot anul 2000 de copii abandonaţi. Sau am fi putut menţin în funcţie, măcar pentru încă o lună de zile, 11.000 de disponibilizaţi.