Antena 3 CNN Actualitate Proces simulat în Parlamentul României, cu dovezi reale descoperite în arhivele naziştilor

Proces simulat în Parlamentul României, cu dovezi reale descoperite în arhivele naziştilor

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:30 26 Mar 2023 Modificat la 16:30 26 Mar 2023
New Project
Proces simulat în Parlamentul României, cu dovezi reale descoperite în arhivele naziştilor Sursa foto: Antena 3 CNN

Ambasadorii Germaniei şi Israelului au asistat la procesul simulat cu judecători adevăraţi şi elevi şi studenţi în rolul de procurori şi avocaţi. Procesul a fost condus chiar de preşedintele Curţii Constituţionale, care i-a îndemnat pe liderii noii generaţii să nu uite ororile istoriei pentru a nu ajunge să se repete.

Medicul german Ernst Rudin, judecat simbolic în Parlamentul României, nu a fost judecat niciodată în realitate, deşi s-a aflat în baza programului de igienizare rasială. Făcea experimente pe creierul victimelor sale şi trimitea la moarte copii pe care îi eticheta drept inferiori.

Sub pretextul unor studii genetice menite să îmbunătăţească rasa umană, planul sinistru a dus la sterilizarea forţată a 400.000 de oameni. Alte sute de mii au sfârşit în camere de gazare sau ucişi de medici prin otrăvire, înfometare sau supradoze de medicamente doar pentru că erau consideraţi o povară pentru societate.

"Întotdeauna trebuie să triumfe forţa dreptului şi nu dreptul la forţă ori aplicarea arbitrară a puterii. Se spune că poţi să ai puterea unui gigant, dar niciodată nu trebuie să aplici puterea ca un gigant", a declarat Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR).

Citeşte şi: Eveniment unic la sediul ONU din New York | Elevii români, avocaţi în "procesul" unui medic nazist

Ambasadorul Germaniei şi cel al Israelului au asistat împreună la întregul proces alături de ministrul Culturii şi vicepreşedintele Senatului.

Preşedintele CCR le-a atras atenţia copiilor din sală să înveţe din paginile negre ale trecutului pentru a nu permite să mai aibă loc vreodată asemenea orori şi totodată să nu condamne popoare întregi, ci doar pe aceia care se fac vinovaţi.

"Noua Constituţie a Germaniei stipulează chiar de la primul capitol că demnitatea umană este inviolabilă. Nu se acceptă excepţii. În nicio situaţie, nimeni nu are dreptul să încalce demnitatea umană. Din păcate, naziştii au gândit altfel", a explicat Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti.

"Conferinţa de astăzi are rolul de a evoca obligaţia noastră, a tuturor, de a nu uita ororile care s-au petrecut cu doar 78 de ani în urmă. Calitatea de a fi diferit permite fiecăruia dintre noi să ne bucurăm de avantajele pe care le aduce fiecare individ prin unicitatea sa", a precizat Reuven Azar, Ambasadorul Israelului la Bucureşti.

"Apreciez nespus deschiderea Parlamentului României pentru a aduce în prim-plan şi a face lumină asupra unei pagini grele din trecut. Este un proces care se impunea să aibă loc chiar şi post-mortem pentru generaţiile trecute, prezente şi viitoare, dar şi pentru victimele şi supravieţuitorii Holocaustului şi familiile acestora", a declarat şi Tova Ben Nun Cherbis, preşedintele Complexului Educaţional Laude-Reut.

×
x close