Update: 16:30 Judecătorii bulgari au amânat pronunţarea şi au cerut autorităţilor române informaţii, în termen de cinci zile, despre închisoarea în care a stat Elena Udrea.
Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 19 aprilie la ora 14.30.
Elena Udrea a fost scoasă pe uşa din spate a judecătoriei, astfel încât să nu mai dea ochii cu presa.
LIVE TEXT:
Udrea nu a dorit să stea de vorbă cu presa.
Fostul politician a fost scos din arest sub escortă, pentru a fi dus în sala de judecată.
Elena Udrea a fost dusă în faţa unui complet de trei judecători.
Avocaţii ei, unul din România şi altul din Bulgaria, sunt în sala de judecată, alături de un translator.
Elena Udrea a prezentat cerere de azil din Grecia.
Procurorul precizează că decizia ICCJ este definitivă și nu se mai discută.
"Nu doresc să fiu predată autorităților române!", a spus Udrea, către judecător.
Judecătorul spune că avocaţii au prezentat cererea de azil politic către Grecia, însă documentul trebuie tradus.
Întrebată de judecător dacă refuză să fie predată, Elena Udrea spune că da.
Procurorul spune că Elena Udrea nu a avut un singur dosar în România, ci vorbește de trecutul penal al fostului politician. Practic, procurorul de şedinţă explică instanţei trecutul Elenei Udrea din România, precum şi toate anchetele penale în care aceasta a fost implicată.
Apărarea vrea ca, în cazul Elenei Udrea, Curtea să elibereze un permis de ședere în Bulgaria.
El a mai cerut instituţiilor de la noi să se abțină de la a solicita extrădarea, din cauza amenințării cu rele tratamente.
Potrivit avocaților săi, Elena Udrea nu ar fi pe placul actualului guvern al României și de aceea este periculos.
Elena Udrea: Vă mulţumesc pentru ocazia de a spune ceva personal. Nu știu dacă voi repeta ceva din ce au spus avocații, pentru ca nu am înțeles în totalitate ce au spus. Aş vrea să spun în primul rând că plec de la convingerea că de data aceasta am parte de un proces real, nu procesele care mi s-au întâmplat în România, am convingerea că stau în faţa unor judecători care au venit să asculte situația în care mă aflu, să analizeze din perspectiva legii probele pe care le-am depus și să ia o decizie corectă, legală și curajoasă în același timp. Înțeleg că, în faţa tribunalului de aici, cazul meu nu este uşor, măcar din perspectiva presiunii mediatice care există, dar asta arată și la ce presiuni sunt supusa în România, dacă aici în Bulgaria există atât de mult interes pentru situația mea.
As spune distinsului tribunal ca este o ocazie , nu doar de a soluționa o cerere de extrădare ci de a scrie istorie pentru ca cazul meu nu este doar unul cu justiția din Romania este un caz care privește justiția europeană. Decizia care se cere a fi executata prin acest mandat european s a dat in Romania nu doar cu încălcarea legilor românești, nu doar cu încălcarea Constituției romaniei s-a dat cu încălcarea Curții europene de justiție.
Aceeași decizie care se cere a fi executata acum statul roman a cerut sa fie executata in 2018 și atunci s a emis un mandat internațional de arestare împotriva mea și atunci am fost arestata trei luni după care statul roman și a retras acuzațiile împotriva mea. Ccr a constatat ca am fost condamnata ilegal și a cerut eliberarea mea și și a retras mandatul de arestare internațională.
După 3 ani din nou se cere de către statul roman arestarea mea pentru aceeași decizie judecătoarească constata deja ilegală in 2018 de către CCR.
Decizia ICCJ a ajuns sa fie respinsă peste tot in Europa. Nu mai tarziu de acum doua săptămâni cereri de extrădare in baza deciziei ICCJ au fost respinse in Belgia, in Grecia acum câteva lun,i din nou in Grecia, in Marea Britanie nenumărate cazuri, Italia in Franța... Peste tot in Europa justiția din Romania este criticata iar cererile de extrădare și mandatele de arestare emise in baza deciziilor iccj in Romania sunt respinse și criticate peste tot in Europa.
Ca fost ministru și ca om politic știu ca întotdeauna clasamentul țărilor europene Romania și Bulgaria ocupa ultimele doua locuri la mai toate capitolele, aveți ocazia ca sa arătați ca in justiție Bulgaria este înaintea Romaniei.
Știu ca trebuie mult curaj pentru o decizie corecta și legală in cazul meu.
Știu ca poate unii spun ca Bulgaria nu este Marea Britanie sau Italia sau Franța sa aibă curajul sa se opună justiției din Romania, dar nutresc speranța ca totuși exista judecători aici in Bulgaria care au curajul sa facă justiție corecta și care au curajul sa aplice corect atât dreptul bulgar cât și dreptul european.
Sunt sigura ca statul roman își va retrage mandatul european, și acest mandat. O sa fim in aceeași situație in care am fost acum 3 ani doar ca între timp eu stau in pușcărie, un copil de 3 ani sta singur acasă și viața mea continua sa fie distrusă de 8 ani.
In speranța ca o sa analizați curajos cazul meu, va multumesc.
Solicit sa respingeți cererea de predare făcută de autoritățile romane.
Judecătorii bulgari s-au retras pentru deliberare.
Elena Udrea are la dispoziţie un apel in termen de 5 zile de la pronuntarea sentintei.
Astăzi ar putea afla dacă va fi extrădată în România. Până acum, fostul ministru Elena Udrea a spus că nu îşi doreşte să fie adusă în România.
Pe 7 aprilie, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, pentru acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu. Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă.
După pronunțarea deciziei, polițiștii nu au găsit-o pe Elena Udrea la domiciliu pentru a pune în executare mandatul de arestare. Ca urmare, autoritățile române au început procedurile și Udrea a fost dată în urmărire generală.
Ulterior, ea a fost depistată pe teritoriul Bulgariei aproape de granița cu Grecia.