Antena 3 CNN Actualitate Problemele politice pot prelungi recesiunea, iar şomajul ar putea trece de 10% în 2010

Problemele politice pot prelungi recesiunea, iar şomajul ar putea trece de 10% în 2010

1 minut de citit Publicat la 19:38 13 Oct 2009 Modificat la 19:38 13 Oct 2009
Problemele politice pot prelungi recesiunea, iar şomajul ar putea trece de 10% în 2010
Bila albă dată astăzi moţiunii de cenzură e mai degrabă o bilă neagră pentru economie. Leul pierde tot mai mult teren în faţa monedei europene, lucru care scumpeşte creditul în valută. Şi asta nu e tot. Previziunile bancherilor sunt tot mai sumbre. Recesiunea s-ar putea prelungi, iar şomajul ar putea depăşi 10% în 2010.

Zi agitată pentru bancheri. Moţiunea din Parlament i-a pus din nou pe calcule. Două bănci deja şi-au schimbat prognozele pentru 2010: Oficial, ne merge rău.

?Răul nu vine din economia reală, ci din clasa politică. E posibil ca şomajul să crească peste 10,5%, cu impact asupra oamenilor de rând?, spune economistul Nicolaie Chidesciuc.

Pe scurt, portretul robot al românului se schimbă: din angajat la stat sau la privat cu venituri lunare frumoase, cu dare de mână în supermarketuri şi credite nenumărate la bănci, el se transformă în posibil disponibilizat, cu şanse mici de reangajare şi cu un apetit mai mic pentru cumpărături.

?Pe termen lung va avea mai puţini bani, îşi va găsi mai greu loc de muncă, pensie mai greu de asigurat?, a precizat Nicolaie Chidesciuc.

Nici cel care îşi va păstra locul de muncă nu va fi mai fericit. Cel mai probabil, din 2010, el va fi nevoit să plătească taxe şi impozite mai mari. Scenariul luat în calcul de Guvernul Boc 2 se baza pe o creştere a TVA-ului de până la 22%.

Social-democraţii par mai degrabă adepţii unei impozitări progresive ale veniturilor. Nici una, nici alta nu e pe placul românilor sau a analiştilor fiscali. O creştere a cotei unice duce la o scădere a veniturilor populaţiei, iar o majorare a TVA-ului duce la scumpiri chiar înainte ca ea să fie aplicată. Regula nu se aplică însă şi invers.

Chiar şi aşa, bancherii spun că dacă acordul cu FMI-ul se respectă, în ciuda disputelor politice, România ar putea înregistra anul viitor o uşoară creştere economică.

Observator

×
x close