Antena 3 CNN Actualitate Probleme pentru sute de oameni care s-au înscris în „Casa Verde”. Au fost înșelați de instalatori și riscă să rămână fără bani

Probleme pentru sute de oameni care s-au înscris în „Casa Verde”. Au fost înșelați de instalatori și riscă să rămână fără bani

Bianca Chirilă
4 minute de citit Publicat la 13:06 19 Noi 2024 Modificat la 13:07 19 Noi 2024
barbat care monteaza panouri fotovoltaice pe un acoperis
Finanţarea oferită prin „Casa Verde 2024” este de 30.000 de lei pentru fiecare beneficiar. FOTO: Getty Images

Sute de beneficiari, înşelaţi de către instalatori care au dispărut sau nu mai au resurse să monteze panouri fotovoltaice, riscă să piardă definitiv finanţarea oferită prin Programul „Casa Verde”, avertizează reprezentanţii uneia dintre companiile specializate în instalarea de panouri fotovoltaice.

„Nu doar că aceşti oameni au pierdut avansul dat firmelor instalatoare, dar riscă să piardă finanţarea şi practic şansa de a scăpa de grija facturilor la energie. Instalarea panourilor fotovoltaice este o decizie importantă în viaţa românilor, cu avantaje pe termen lung, iar mulţi beneficiari „Casa Verde” nu au posibilităţi financiare pentru a plăti din propriul buzunar sistemul fotovoltaic pe care aşteaptă să-l primească prin această finanţare. Unele persoane au dificultăţi serioase în a-şi recupera avansurile care în multe cazuri sunt mult mai mari decât 2.000 lei, poate chiar 10.000 lei, şi se văd acum în situaţia ingrată de a nu avea panouri solare pe casă, pentru că instalatorii aleşi iniţial nu mai au resurse să funcţioneze. Beneficiarii caută cu disperare instalatori oneşti care să monteze în timp util pentru a beneficia de finanţare, însă multe firme lucrează deja la capacitate maximă şi nu mai pot prelua dosare pentru care nu mai au resurse”, a declarat Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat ANRE.

Potrivit sursei citate, mulţi instalatori din piaţă au acceptat mai multe dosare „Casa Verde” decât capacitatea financiară şi logistică reală de montaj, ceea ce a dus la imposibilitatea acestora de a mai realiza lucrările promise.

„Multe firme instalatoare, fără specialişti cu experienţă, au fost create pentru a profita de programul Casa Verde. Sunt firme cu 2-3 angajaţi sau colaboratori care nu sunt stabile financiar, neavând clienţi şi venituri în afara acestui program pentru a putea avea stoc de echipamente şi a onora toate lucrările. Pentru avansul de cel puţin 2.000 lei pe care beneficiarii trebuie să-l dea, aceste firme au preluat mai multe dosare "Casa Verde" decât ar fi putut real susţine. Sunt sute sau poate chiar peste 1.000 de beneficiari care au ajuns să fie înşelaţi de instalatori fără intenţii oneste. Beneficiarii au fost convinşi prin oferte aparent mai atractive decât media din piaţă, cu mai mulţi KWh, fapt ce la prima vedere ar părea o afacere foarte bună. Doar că acum aceşti beneficiari de bună-credinţă riscă să piardă oportunitatea de a avea panourile instalate şi să reducă facturile la energie”, explică Soare.

Specialistul precizează că unul dintre cele mai importante aspecte este ca românii să verifice cu atenţie experienţa instalatorului, portofoliul acestuia şi capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Astfel, firma aleasă trebuie să aibă istoric, să poată oferi backup şi siguranţă, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri şi muncitori calificaţi, să ofere suport tehnic în orice situaţie şi să poată monitoriza sistemul şi după instalare.

30.000 de lei pentru fiecare beneficiar

Finanţarea oferită prin „Casa Verde 2024” este de 30.000 de lei pentru fiecare beneficiar.

„La un calcul simplu, dacă o firmă mică ia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui să aibă capacitate financiară de cel puţin 3 milioane de lei (600.000 de euro). În multe cazuri, firmele mici se aprovizionează de la alte firme locale şi la preţuri mai mari, neavând contracte direct cu producătorii, ceea ce poate întârzia livrarea de echipamente”, menţionează compania.

Înfiinţată de către fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Până în prezent, Kilowat a montat sisteme fotovoltaice pentru peste 3.000 de clienţi din România şi Germania.

Săptămâna trecută, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) atrăgea atenţia, într-un comunicat de presă, că anumiţi instalatori înscrişi în Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2024” nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a emite scrisori de garanţie conforme cu cerinţele din Ghidul de finanţare şi, mai mult, fie nu îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, fie figurează în Registrul Băncii Naţionale a României (BNR) la secţiunea „Case de amanet”.

„Administraţia Fondului pentru Mediu a implementat măsuri clare şi eficiente pentru a asigura desfăşurarea corectă şi conformă a programului "Casa Verde Fotovoltaice" în sesiunea de finanţare din 2024. AFM are responsabilitatea de a garanta accesul cetăţenilor la finanţare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, cu respectarea deplină a criteriilor de eligibilitate şi a reglementărilor legale în vigoare. Pentru a reduce riscurile legate de validitatea garanţiilor depuse de instalatori în cadrul programului, AFM a efectuat verificări stricte asupra garanţiilor bancare şi a instrumentelor de garantare furnizate de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri). În urma acestor verificări, AFM a constatat că anumite firme nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a emite scrisori de garanţie conforme cu cerinţele din Ghidul de finanţare. Aceste firme fie nu îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, fie sunt înscrise în Registrul Băncii Naţionale a României la secţiunea „Case de amanet””, se preciza în comunicat.

Instituţia a adăugat că, în urma verificărilor efectuate atât la nivelul BNR, cât şi la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), AFM a solicitat instalatorilor care au depus garanţii neconforme ca, în termen de 15 zile, să prezinte noi garanţii conforme cu legislaţia naţională pentru a putea participa la sesiunea de finanţare din 2024.

Reprezentanţii AFM punctează faptul că, după finalizarea sesiunii de validare a instalatorilor, va publica lista acestora. Ulterior, beneficiarii vor avea la dispoziţie un termen de maximum 90 de zile de la publicarea listei pentru a selecta un instalator validat în vederea analizării documentelor încărcate.

×
x close