Cele mai eficiente metode de management împrumutate din Japonia sunt folosite în prezent de peste 80% din companiile de stat din întreaga lume.
Modelul de succes al Buzăului a reprezentat studiul de caz pentru cartea "Kaizen în administraţia publică", lansată la Academia de Studii Economice.
Municipiul Buzău este al 18-lea din ţară ca mărime, dar primăria are printre cei mai puţini angajaţi. În doar 7 ani după ce în oraş a fost aplicat sistemul Kaizen, s-au văzut şi rezultatele. Mai puţină birocraţie, mai mulţi bani la bugetul local şi cetăţeni mai fericiţi.
"O poveste a Buzăului din ultimii 7 ani. Eram aproape în faliment ca oraș, cu 60% din oameni lipsă, 323 de polițiști locali în plus. Încet-încet a venit încrederea. Bineînțeles că chestia asta cu Kaizen n-a fost întâmplătoare.
Deci o economie de timp la Buzău, de peste 3.500 de ani în 7 ani. Este extraordinar. Bineînțeles că orice idee de îndepărtare a risipei o luăm în calcul, dar nu neapărat prin digitalizare. Digitalizare o introducem după ce am scos moda, cum să zicem, japoneză", a spus Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău.
Modelul de succes al Buzăului au fost puse în Cartea "KAIZEN ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ – O reformă necesară în România!". Printre autori se numără Constantin Toma, Primar al Municipiului Buzău și Julien Bratu - Country Manager, Kaizen Institute România – coordonatorul cărţii. Paginile oferă un studiu detaliat al implementării Sistemului de Management KAIZEN într-o instituție de stat – Primăria Municipiului Buzău.
"Am dori să fie prin această carte și un manifest, de asemenea. Deci să fie o carte-manifest, să fie privită astfel, dar să fie și un vector de acțiune pentru a schimba nu numai comportamente, procese, rezultate în administrația publică, dar și atitudini. Și în acest fel este într-adevăr un subiect de viitor și de speranță pentru viitor mai bun și în domeniul administrației publice", a spus Julien Bratu, Country Manager, Kaizen Institute România.
Lansarea cărții a avut loc la Academia de Studii Economice, în prezenţa studenţilor.
"Participăm la lansarea unei cărți care poate să fie piatră de temelie pentru tot ce înseamnă administrația publică în România. Asta ar fi primul motiv și o să revină asupra cărții. Al 2-lea motiv este că studiul de caz care se regăsește în această carte este realizat pe un județ drag mie. Este vorba de județul în care am crescut, m-am pregătit până la o anumită vârstă", a spus Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor, Rectorul ASE.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Kaizen România și Editura Litera în parteneriat cu Antena 3 CNN.