188 de români au depus deja cereri pentru asa ceva. Copiii sub şase ani nu sunt amprentaţi, iar prevederea ar putea fi extinsă şi pentru minorii care nu au încă de 12 ani. Deocamdată se pot depune cereri pentru noul tip de paşapoarte doar în Ilfov, dar proiectul va fi extins în toată ţara până în vară.
Cei care vor să-şi facă paşapoarte biometrice vor fi amprentaţi. Aceste informaţii alături de fotografia persoanei respective vor fi puse într-un cip de siguranţă care va fi pus în fiecare paşaport. Un document de călătorie mai sigur dar şi mai scump. Asta înseamnă pe scurt paşaportul biometric.
?Pagina informatizată conţine trei fotografii ale titularului fotografia mare, fotografia mică cuprinsă în cadrul unei lentile o fotografie care e realizată prin perforaţie laser şi o fotografie care e realizată de data aceasta pe prima pagină?, spune chestorul Aurel Sime, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte.
Paşaportul cu date biometrice are un pret de 266 de lei. Noul document are 50 de elemente de securizare, cu 18 mai multe decât actualul paşaport. În afară de amprente şi de fotografie cipul conţine datele personale ale persoanei dar şi codul numeric.
?Cipul e inclus in pagina informatizată, într-adevăr nu se va vedea cu ochiul liber?, explică chestorul Aurel Sime.
Deocamdată, doar în Ilfov se pot depune cereri pentru paşapoarte biometrice. programul trebuie extins până la 1 iulie în toată ţara. Primul paşaport electronic va fi eliberat pe 30 ianuarie. În România copiii sub şase ani nu sunt amprentaţi. Parlamentul European a dat însă o decizie prin care minorii sub 12 ani pot fi excluşi de la amprentare iar România va modifica legislaţia.
Observator