Avem prima mărturie a pacientului sub acoperire, care povesteşte cum a demascat o asistentă din Bucureşti care a cerut mită. Însă metoda aleasă de Ministerul Sănătăţii, pentru eliminarea şpăgii şi pentru a aduce o schimbare în comportamentul cadrelor medicale, a fost contestată.
Sindicatele vorbesc despre o operatiune ilegală. Ministerul, însă, dă asigurări că totul e legal şi moral. Are şi un proiect-pilot pe care-l aplică deja la Spitalul Fundeni, unde medicii s-au angajat în scris să nu ia bani pentru operaţii.
„Am aşteptat o oră, fără să fiu băgată în seamă, după o oră mi-au spus că dacă dau o taxă în plus, pe lânga taxa de 150 de lei, mă vor ajuta să decurgă lucrurile mult mai uşor!”, a spus pacientul.
După ce a plătit o taxă ilegală de 300 de lei a primit, în 30 de minute, fişa medicală pentru permisul de conducere. Asistenta care a impus tariful a demisionat, imediat ce ministrul Sănătăţii a anunţat conducerea spitalului că a existat această situaţie.
În replică, sindicatele din sănătate s-au revoltat şi au lansat o petiţie online. Cer o reacţie promptă a Colegiului Medicilor.
Iar ministrul Sănătăţii s-a plâns de mai multe ori că încă sunt medici care iau mită deşi salariile au crescut.