"Un factor important care a dus la producerea accidentului au fost condiţiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului", scrie CIAS .
Conform raportului, aeronava deţinea certificatul de navigabilitate în termen de valabilitate.
"Sistemul ELT, tip ARTEX C406-2, a fost montat pe aeronava YR-BNP în aprilie 2007. Montarea sistemului s-a făcut conform buletinului emis de B-NGROUP LTD, NB-M-1705/19 APR 2007. În ceea ce priveşte sistemul ELT al aeronavei, comisia de investigaţie a CIAS ajunsă la locul accidentului a constatat că antena fir responsabilă cu emiterea semnalului de 406,025 MHz era ruptă de la baza acesteia, iar firul rupt al antenei nu a fost găsit la locul accidentului. De asemenea, comisia a constatat că LED-ul transmiţătorului se aprindea intermitent, semn că acesta era activat", se arată în raportul Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.
Citeşte AICI întregul comunicat de presă privind investigaţia accidentului de aviaţie produs în data de 20 ianuarie 2014, în judeţul Alba.
Sorin Stoicescu, expert în aviaţie, a vorbit, vineri, la "100 de Minute cu Alessandra Stoicescu", despre raportul Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).
În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi, pe lângă copilotul Răzvan Petrescu, şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.
Parchetul a extins ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.