Primarul Nicolae Robu consideră că merită un salariu de 5.000 de euro pe lună, ţinând cont de munca pe care o depune şi de performanţele obţinute pentru municipiu, inclusiv de manageriatul proiectelor cu fonduri europene pe care le-a realizat, potrivit Agerpres.
''Vreau salariu mai mare. Consider că la nivelul unui primar al unui oraş atât de complex cum este Timişoara, primarul ar trebui să câştige circa 4-5.000 de euro pe lună. Cam acesta ar fi nivelul normal de câştig la munca depusă în coroborare cu performanţele. Eu discut din perspectiva mea, cu performanţele pe care le-am obţinut şi cred că trebuie un altfel de nivel de răsplată pentru aceste performanţe, nu zero răsplată, cum este acum'', a declarat primarul Nicolae Robu marţi, într-o conferinţă de presă.
Edilul a reiterat faptul că Guvernul a majorat salariile personalului din administraţia publică ''şi este foarte bine că oamenii câştigă mai mult'', numai că această majorare este făcută pe seama bugetelor locale, ''ceea ce este total lipsit de fairplay şi de corectitudine din partea Guvernului'', care creează o cheltuială suplimentară la nivelul unei autorităţi publice locale.
Într-o astfel de situaţie, Robu consideră că executivul are datoria elementară să asigure şi venituri suplimentare, iar ceea ce trebuie făcut este să se majoreze cota din impozitul pe venitul global care rămâne la bugetele locale, de la 41,75%, cât este acum, la 45% ''şi atunci este un lucru cinstit''.
''Altfel, (guvernanţii n.r.) doar trag foloase electorale spunând că 'noi v-am majorat salariile'. E simplu să majorezi salariile cu banii altora'', a spus edilul.
În acest context, primarul şi-a exprimat nemulţumirea că de aceste majorări de salarii nu beneficiază şi primarii, cei aleşi, ci doar funcţionarii publici angajaţi în aparatele instituţiilor autorităţilor publice locale.
''Este aberant. Răspunzi (ca primar n.r.) de toate proiectele europene, dar nu ai voie să primeşti bonus pentru gestiunea cu succes a acestor proiecte. Eu am venit cu această idee, să existe o retribuţie fixă, dar la care să ţi se adauge bonusuri în funcţie de performanţe, care să fie măsurate nu în bani daţi cu titlu de ajutor social, ci în realizări, în fonduri atrase, în obiective făcute pentru oraşul tău. Acolo se vede performanţa, dacă reuşeşti să dezvolţi oraşul, să creezi obiective noi, să modernizezi ceea ce există şi să faci asta şi pe bani atraşi din alte surse, de exemplu fonduri europene, de la Guvernul Norvegiei, elveţiene (...). Atunci trebuie să primeşti un bonus'', a detaliat primarul.
Edilul a punctat că probabil logica ''unora'' este aceea că unii primari ''s-au descurcat să facă averi şi cu câştiguri mici. Poate că unii au această abilitate (în acest sens n.r.), dar nu ne gândim şi la oamenii cinstiţi, la cei care nici nu pot concepe să aibă niciun leu de câştiguri necuvenite?'', a conchis Nicolae Robu.