Antena 3 CNN Actualitate Primarul pesedist din Orăştie, somat să respecte limba oficială de stat

Primarul pesedist din Orăştie, somat să respecte limba oficială de stat

placa-kun-kocsard-orastie.jpg
13 Mar 2015   •   12:21

Prefectul judeţului Hunedoara a solicitat primarului municipiului Orăştie să respecte caracterul de limbă oficială de stat al limbii române în cazul unei plăcuţe comemorative amplasate pe o clădire publică, scrie jurnalistul Dan Tănasă pe blogul său.

Potrivit acestuia, primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (PSD), a fost sesizat de un cetăţean cu privire la faptul că pe un imobil din oraş este amplasată o placă comemorativă dedicată unei personalităţi locale, Kun Kocsard. Placa, amplasată de filiala locală a UDMR, este inscripţionată cu încălcarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române, inscripţia în limba maghiară fiind aşezată deasupra inscripţiei în limba oficială de stat.

Situaţia ilegală nu îl deranjează pe edilul din Orăştie care, deşi sesizat, a găsit argumente pentru a susţine această situaţie ilegală. Motivul invocat de Bălan este stupid şi nelegal: potrivit primarului, articolul 13 din Constituţie se referă strict la faptul că limba oficială de stat în România este limba română, fără să precizeze ordinea de precădere a limbilor în care se fac înscrisurile.

Dan Tănasă a sesizat Prefectura Hunedoara, iar prefectul Sorin-Adrian Vasilescu a solicitat primarului din Orăştie să respecte limba oficială de stat şi să amplaseze o plăcuţă care să fie inscripţionată mai întâi în limba română.

×
Subiecte în articol: Orastie
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close