Antena 3 CNN Actualitate Primarul din Cernavodă: În caz de accident nuclear, România nu are un plan de intervenţie bine pus la punct

Primarul din Cernavodă: În caz de accident nuclear, România nu are un plan de intervenţie bine pus la punct

1 minut de citit Publicat la 20:49 18 Mar 2011 Modificat la 20:49 18 Mar 2011
Primarul din Cernavodă: În caz de accident nuclear, România nu are un plan de intervenţie bine pus la punct
Foto: Mediafax
România nu are un plan de intervenţie bine pus la punct în cazul unui accident nuclear, susţine primarul oraşului Cernavodă. O afirmaţie care este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât centrala românească este pe locul trei într-un top al periculozităţii unor astfel de construcţii.  
 
Reactorul nuclear de la Cernavodă este bine protejat, spun specialiştii. Oficialii recunosc însă că, dacă în interiorul centralei toată lumea ştie ce are de făcut,... în oraş autorităţile nu sunt pregătite în caz de accident nuclear. 
 
Iradierea este cel mai periculos rezultat al scurgerilor radioactive. Efectele grave asupra sănătăţii nu sunt întotdeauna vizibile imediat. După câţiva ani de la iradiere, celor contaminaţi începe să le cadă părul şi să le apară diverse tipuri de cancer. 
 
Oricum, deocamdată centrala de la Cernavodă nu este în pericol. În ce priveşte riscul contaminării în urma exploziilor din Japonia, autorităţile au dispus ca alimentele şi furajele importate din afara Uniunii Europene să intre în România doar după ce este testat nivelul de radioactivitate. Şi este bine de ştiut şi că radiaţiile nu sunt nocive decât depăşesc un anumit nivel. Bananele, marmura şi granitul emit radiaţii. Este ceea ce au vrut să demonstreze şi jurnaliştii canalului ABC News.
 
Radiaţiile apar şi la zborul cu avionul, însă tot în limite acceptabile.

 

 

×
Etichete: centrala Cernavoda
x close