Antena 3 CNN Actualitate Primăria imperială cu candelabre aurite din Paşcani (VIDEO)

Primăria imperială cu candelabre aurite din Paşcani (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 19:17 12 Iul 2007 Modificat la 19:17 12 Iul 2007
Primăria imperială cu candelabre aurite din Paşcani <font color=red>(VIDEO)</font>
Un palat imperial străluceşte orbitor în centrul oraşului Paşcani. 2.000 de metri pătraţi de mofturi şi un lux care face din primărie una dintre cele mai scumpe clădiri din Moldova. Confortul funcţionarilor îl bate pe cel al angajaţilor giganţilor financiari de pe Wallstreet: duşuri cu hidromasaj, spaţii vaste, instalaţii de climatizare, totul luminat de candelabre aurite. Banii - cam un milion de euro - au fost investiţi cu înţelepciune, susţine primarul de la PSD, Neculai Răţoi.

În Bucureşti, Ceauşescu a lăsat moştenire Casa Poporului. În Paşcani, primarul Neculai Răţoi şi-a legat numele de noul sediu al primăriei. O primărie de lux, poreclită de localnici tot Casa Poporului. ?Deci eu zic că-i un lucru chibzuit. Nu-i lux?, spune Răţoi. Depinde la ce te raportezi. Dacă o compari cu New York-ul pare în regulă. În oraşul gri, - curat, ce-i drept, - clădirea pare desprinsă dintr-un S.F.

Comparaţi dumneavoastră: Paşcaniul are un singur semafor, şi nici acesta nu funcţionează. Cam 50.000 de oameni trăiesc în Paşcani. 20% dintre ei sunt şomeri. Plătesc însă mai mult la utilităţi decât ieşenii. Toţi au plătit pentru palatul imperial al primarului. Structura a fost moştenită de la comunişti. Se întinde pe 2.500 de metri pătraţi. Terminarea ei a costat 420 de euro pe metru pătrat, adică peste un milion de euro.

E o combinaţie stranie între arhitectură modernă, de birou, şi mofturi burgheze prost înţelese. Candelabre aurite, kilometri de balustrade de inox, parchet de cea mai bună calitate, sute de metri de mochete şi covoare, mobilier la comandă, toalete prevăzute cu duşuri cu hidromasaj. ?Condiţii minime de lucru la birou? - spune Neculai Răţoi. Primarul e amărât că a fost criticat pentru opulenţa din primărie. Rămâne pe poziţie însă, şi susţine că un oraş european se cunoaşte în primul rând după aspectul clădirii care va găzdui şi primăria şi căminul cultural.

Observator

×
x close