Primăria Capitalei va rezilia, săptămâna viitoare, pe cale amiabilă, contractul privind reabilitarea Centrului Istoric, încheiat cu firma spaniolă Sedesa, motivul fiind legat de întârzierea lucrărilor, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
"Referitor la Centrul Istoric, săptămâna viitoare se va petrece pe cale amiabilă încheierea contratului cu Sedesa. Eu am mers până acolo încât am cerut permisiunea Ministerului de Finanţe, care are un punct de vedere de principiu momentan, dar care apoi vreau să-l concretizez în încredinţare directă, ca să pot termina străzile principale din centrul istoric", a precizat Oprescu, la Realitatea FM.
Edilul-şef al Capitalei şi-a anunţat, încă de la începutul lunii martie, intenţia de a întrerupe colaborarea cu firmele responsabile de reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei, pe motiv că lucrările întârzie prea mult.
Primarul Capitalei este nemulţumit de faptul că, în şase ani, din cele 14 străzi ce ar fi trebuit reabilitate cu finanţări din fonduri structurale, au fost finalizate doar patru."Ne interesează să terminăm procesul rezilierii contractelor, să reluăm lucrările la străzi şi, până la sfârşitul anului, să încheiem lucrările la străzile Lipscani şi Smârdan", a spus Oprescu.
Contractul pentru reabilitarea Centrului Istoric prevede finanţări de la Banca Europeană pentru Investiţii (7,3 milioane euro), Guvernul Olandei (1,8 milioane euro) şi Primăria Capitalei (9,1 milioane euro). În ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro, bani destinaţi unor lucrări arheologice, de reabilitare arhitecturală şi urbanistică, pentru instalarea unor statui în zonă sau pentru reabilitări ale reţelei de canalizare.
În luna noiembrie 2008, edilii Capitalei afirmau că lucrările la reţeaua de apă şi canalizare sunt finalizate în proporţie de 75%. Întârzierile ar fi cauzate, spun edilii, şi de necesitatea obţinerii unui accept de la Ministerul Culturii, care să certifice că acţiunea de reabilitare nu afectează siturile arheologice din zonă. Recent, primăria a primit descărcare arheologică, adică acest accept, pentru şapte străzi, la trei dintre ele fiind deja finalizate lucrările de apă şi canal.
Conform acestor declaraţii, primarul Capitalei ar urma să atribuie direct un contract de 16,3 milioane de euro, diferenţa de bani rămasă necheltuită, în condiţiile în care legea privind achiziţiile publice nu permite încredinţarea directă a unui contract cu o asemenea valoare, scrie
Cotidianul.
Primăria Capitalei a cheltuit, în ultimii 17 ani, nu mai puţin de 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului Istoric.
Antena3.ro