Furtuna de marţi seară i-a pus la cheltuială pe unii bucureşteni, care s-au trezit cu maşinile sub copacii căzuţi. Firmele de asigurări auto sunt puse în faţa situaţiei de a acoperi pagube imense şi dau vina pe autorităţi că nu au luat măsuri pentru toaletarea copacilor. Edilii trebuie să răspundă acum pentru toate necazurile mari produse de cele 15 minute de vijelie nebună.
Furtuna a provocat pagube materiale însemnate, chiar dacă a fost de scurtă durată. Cifrele oficiale, potrivit celor de la
Evenimentul Zilei, arată că 500 de copaci au fost rupţi de vînt, numai în Capitală, iar 41 de maşini au fost avariate de copacii prăbuşiţi.
În opinia primăriei generale a Capitalei, vinovaţi pentru numărul mare de copaci căzuţi sunt oficialii din primăriile de sector, dar şi firmele care s-au ocupat de lucrări în Capitală.
?Au căzut atâţia copaci din cauză că nu au fost toaletaţi sau rădăcinile lor au fost tăiate de cei care au construit parcări pe marginea drumurilor, zidind copacii în beton, sau de cei care au pus borduri?, susţine viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, pentru Evenimentul Zilei.
Opinia sa este contrazisă de autorităţile de sector din Capitală. Gabriel Călinescu, directorul Serviciului Parcări din Sectorul 3 spune că acolo s-a ţinut cont de copaci atunci cînd s-au construit parcări. Călinescu susţine şi că toaletarea copacilor şi tăierea celor uscaţi se face cu dificultate.
?Pentru a tăia un arbore uscat în sector, nouă ne trebuie aviz de la Capitală. Situaţia dificilă este, mai degrabă, cu aceste avize, care se obţin foarte greu. Acum vin la 30 de zile, dar veneau la două-trei luni?.
Spune Călinescu.
Pagubele provocate de copacii prăbuşiţi ajung să fie suportate din banii contribuabililor. Firmele de asigurare dau în judecată şi de cele mai multe ori câştigă precesele cu administraţiile locale, pentru a-şi recupera daunele de sute de mii de euro plătite proprietarilor de maşini avariate în urma unor furtuni ca cea de marţi.
Antena 3