Antena 3 CNN Actualitate Prima puşcărie privată din România, proiectată de... un deţinut (VIDEO)

Prima puşcărie privată din România, proiectată de... un deţinut (VIDEO)

Prima puşcărie privată din România, proiectată de... un deţinut (VIDEO)
21 Ian 2010   •   22:07

Un deţinut de la Penitenciarul Jilava a proiectat prima puşcărie privată din România. Ideea a fost atât de inedită încât a fost deja recrutat de o firmă de construcţii. Bărbatul îşi desfăşoară acum activitatea chiar la sediul ei, fiind încarcerat în regim deschis. Seara, însă, se întoarce după gratii.

Fostul arhitect şef al oraşului Voluntari, Nicolae Popescu, a fost condamnat pentru luare de mită şi încarcerat la Jilava. Şi pentru că timpul trece greu după gratii, a început să facă ce ştia mai bine. Să deseneze. Şi nu orice. Ci prima puşcărie privată din România.

?Ideea a venit din nefericire într-un mod practic. În 2008 am fost arestat şi intrând în sistemul penitenciar am început să observ funcţiile şi disfuncţiile sistemului?, povesteşte Nicolae Popescu, deţinut.

Ideea le-a surâs reprezentanţilor unei firme de contrucţii din Capitală. Aşa că arhitectul deţinut a fost recrutat chiar din penitenciar. Pentru că e încarcerat în regim deschis, merge zilnic la serviciu. Cu program de la 07:00 la 16.00.

Arhitectul a găsit deja terenul pentru punerea în practică a proiectului. 200 de hectare, în apropierea Bucureştiului. Costurile pentru construcţie se ridică la 180 de milioane de euro.

?I-am zis un penitenciar verde. O dată pentru că e un parc toată incinta, gratii la ferestre nu sunt prevăzute, ci geam securizat. Tot ce ţine de funcţionarea penitenciarului este asigurat prin sistem eolian, prin pompe de căldură şi panouri solare?, explică arhitectul - deţinut.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor recunosc că o astfel de puşcărie le-ar mai rezolva din probleme.

?Prin construirea unui penitenciar privat reducem supraaglomerarea, creăm noi locuri de muncă şi creştem eficienţa personalului?, a declarat Johanna Popescu, purtătorul de cuvânt al ANP.

Pentru ca proiectul să devină realitate, trebuie mai întâi să fie schimbată legislaţia. Să existe posibilitatea unui parteneriat public - privat. În acest sens, Ministerul Justiţiei a făcut deja demersurile necesare şi aşteaptă doar răspunsul parlamentarilor.



Observator

×
Subiecte în articol: arhitect detinut
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close