"Este cel mai dificil zbor automat care s-a executat vreodată în România şi de reuşita sa depinde în mare măsură dezvoltarea ulterioară a programului," a declarat coordonatorul misiunii, Dumitru Popescu. Lansarea de marţi a presupus restricţii fără precedent în România. Autoritatea Aeronautică Civilă a impus ca, pe timpul zborului rachetei Stabilo, nici un avion să nu mai treacă prin zonă. Nava spaţială este programată să depăşească în înălţime culoarele aeriene ale avioanelor supersonice.
Testul a fost pregătit aproape un an. La bordul rachetei au fost amplasate mai multe echipamente video şi de transmisie date prin satelit dar şi o radiobaliză care vor transmite date şi imagini din stratosferă, în premieră pentru România.
Obiectivul final este lansarea rachetei Stabilo, cu om la bord, la o înălţimea de 100 de km, limita de la care, conform standardelor internaţionale, începe staţiul cosmic.
Dacă testul va reuşi, inginerii de la Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică fac încă un pas în competiţia XPrixe, singura din lume destinată turismului spaţial privat. Competiţia în care au rămas doar şase echipe din lume, printre care şi echipa ARCA, dezvoltă deja zboruri spaţiale private. Lider este compania Virgin Galactic, condusă de excentricul britanic Richard Branson.
PRIMUL TEST ÎN AER AL RACHETEI ROMÂNEŞTI
Antena 3