Suficient de mică pentru a putea fi folosită ca o simplă magazie, dar destul de puternică pentru a asigura energia a 20.000 de locuinţe. Este vorba despre noua centrală nucleară care va fi scoasă la vânzare peste cinci ani. Potrivit publicaţiei britanice "The Guardian", România va fi prima ţară în care acest tip ce centrală va fi instalat.
Minicentrala nucleară este creaţia oamenilor de ştiinţă de la laboratoarele Los Alamos, aceleaşi care au dezvoltat şi prima bombă atomică. Sigilate din fabricaţie, reactoarele centralei sunt aproape imposibil de furat pentru că vor fi încastrate în beton şi îngropate sub pământ. În plus, acestea trebuie reîncărcate la fiecare şapte ani.
Preţul unei astfel de centrale poate ajunge la 25 de milioane de dolari. Guvernul american a acordat licenţa pentru această tehnologie firmei Hyperion, o companie cu sediul în New Mexico. Directorul ei executiv, John Deal, spune că deja a primit primele comenzi ferme şi va începe producţia în masă în decurs de cinci ani.
În perioada 2013-2023, reprezentanţii Hyperion plăniuesc construirea a 4.000 de astfel de centrale. Se pare că o companie cehă ar fi comandat deja 6 unităţi şi sunt interesaţi de achiziţionarea a încă 12. Potivit lui John Deal, România va fi prima ţară în care va fi instalată minicentrala nucreară. Mai mult, Deal asigură că un incident de tipul celui de la Cernobîl nu se poate petrece deoarece minicentrala nu are piese detaşabile.
Antena3.ro