Ideea proiectului îi aparține Părintelui Crin Triandafil-Theodorescu care a găsit două femele din specia Rhinolophus hipposideros, într-o magazie abandonată în urmă cu 15 ani.
„M-am dus la magazie, ne-am recunoscut din priviri, două femele de Rhinolophus hipposideros, hăituite de o pisică vorace, își găsiseră adăpost în spațiul acela abandonat. Atunci mi-a încolțit ideea; realizarea unor condiții de microclimat și adăpost specifice pentru dezvoltarea unei colonii de maternitate pentru această specie delicată și vulnerabilă.”, susține părintele într-o postare pe o rețea de socializare.
În prezent colonia din microclimatul realizat de preot cuprinde 20 de exemplare de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros, toate femele. Conform părintelui, toate sunt gestante și „se pregătesc să nască, cu capul în jos, o nouă generație din singurele mamifere zburătoare de pe planetă.” Microclimatul cuprinde două camere în care s-au montat camere de supraveghere cu infraroșu și s-a stabilit o conexiune la internet pentru ca imaginile să poată fi transmise live pe site-ul complexului muzeal. Copii de la Clubul Elevilor din Năsăud au dat o mână de ajutor după ce au venit cu pensule și au pictat pereții habitatului.
Proiectul vizează, de asemenea, digitalizarea învâtământului, astfel se furnizează materiale digitale, în format video, despre colonia de lilieci. Una dintre dorințele preotului este să demonteze zvonurile cu privire la lilieci „Știu că sunt urâți ca dracul. E prima definiție care se dă liliecilor. Știu că de-acasă copiii sunt învățați că liliecii se agață în păr, sug sânge și transmit cele mai feroce boli. Dar mai știu că acestea sunt mituri (în greacă, mythos înseamnă minciună), și că noi toți trebuie să slujim adevărului, indiferent de forma în care ni se arată El.”
Proiectul a fost demarat în colaborare cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Orașului Năsăud și Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor. Astfel ia naștere prima materinitate de lilieci, din Europa, monitorizată științific, cu scop didactic.
Grădinița de lilieci din Lușca Nici nu știu cum să încep să vă spun, că prea sunt bucuros, prea-mi iese prin ochi...
Publicată de Crin-Triandafil Theodorescu pe Joi, 17 iunie 2021