"Guvernul a arătat singur la ce se așteaptă. Singur și-a pus 2,8 % creștere anul viitor, cea mai mică creștere din ultimii mulți ani de zile. Ceea ce înseamnă că recunoaște că anul viitor economia se va contracta.
Nu numai că se aplică creștere, taxe și impozite, se aplică și scăderi. Adică sunt și scăderile de la pensii, pentru că nedând pensia la cât trebuie să dai pe legea aia înseamnă scădere, nu altceva.
Nu înseamnă că ai 12,5 % sau cât au dat ei. Dacă nu ai aplicat cât spunea legea, înseamnă că este o scădere. Nu înțeleg ce tot insistă în zona publică.
Partea proastă este că acei milioane de români care sunt pe IRCC de la 1 ianuarie vor plăti mai mult, pentru că, din păcate, sunt ținuți acolo captivi. Asta este o mare problemă.(...)
Un an și ceva de zile s-ar putea conduce țara foarte, foarte bine, zic și doar câteva exemple de măsuri pe economie.
În primul rând, Banca Națională ar trebui să scadă urgent dobânda la tot ce înseamnă parte de împrumuturi, la investiții. Atenție, nu la nevoi personale!
Statul român să poată garanta tot ce înseamnă bănci. Împrumuturi din cele 35 de bănci pentru investiții, 100% din garanția a statului, poate să se facă.
Eu am spus aceste idei chiar și la nivel bancar. Nimeni n-a spus nu. Deci s-ar putea să se facă.
Şi chiar dacă ar fi UE și ar spune că dau ajutoare de stat, să spunem, masive în piață și chiar pentru domenii pentru care comisia nu le acceptă, este un împrumut fără dobândă.
Atribuire directă de contracte, de exemplu, de investiții. Eu mi-aş asuma cu riscul de a primi corecții speciale din partea Comisiei Europene și invocăm situația când vrem să scădem taxe și impozite din jurul României și când am nevoie de astfel de infrastructură, pentru că asta mă ajută și în modeleul militar să am acces, să mă duc, să mă apăr.
Deci poți face multe. Cei de la Comisia Europeană, dacă știi să le ceri și știi cum să o faci nu se poate să te respingă.
Și chiar dacă te resping, tu ai multe elemente de impus Comisiei. Vă dau un exemplu, România este singura țară în deficit excesiv, singura din Uniunea Europeană în condițiile în care este această criză.
Păi, să nu uităm că în deficit excesiv poate să intre și țara care e datorie foarte mare. Adică, vezi Italia, vezi alte țări din Europa, care nu sunt băgate.
Noi suntem băgați și suntem constrânși să cheltuim", a spus Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN.