La 1 iulie, se vor liberaliza prețurile la gaze naturale. Iar 3,4 milioane de consumatori casnici care sunt acum alimentați în sistem reglementat, vor trece în piața liberă. Asta înseamnă că fiecare client casnic va trebui să își renegocieze contractul și să încerce să obțină un preț mai bun.
”Consumatorul are șansa de a obține un preț mai bun, sau, în cazul în care va rămâne pasiv, va rămâne la un preț pe care îl stabilește furnizorul”, spune Dumitru Chisăliță, expert în piața de gaze.
Consumatorii care nu fac nicio alegere vor furniza în continuare de alimentarea cu gaze, dar, la un tarif pe care nici nu l-au negociat, nici nu l-au acceptat.
Liberalizarea este o oportunitate de reducere a facturilor printr-o astfel de comparare a ofertelor, dar poate reprezenta și un risc pe baza unei lipse de informare. Cred că românii nu sunt deloc bine intormați cu privire la toate aceste lucruri. Nefiind bine informați, există riscul ca ei să facă greșeli”, a declarat Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
Potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă, din 35 de furnizori de gaze, 13 propun prețuri mai mari, 9 propun prețuri mai mici, iar 5 mențin prețurile. Cei mai mari 2 furnizor de pe piață vor scădea prețurile.