Tarifele RCA ar urma să fie înghețate la nivelul din luna februarie 2023. Asta prevede noul proiect de lege pe care ASF l-a trimis deja la Ministerul de Finanțe.
Ministerul Finanțelor a republicat proiectul Hotărârii de Guvern pentru plafonarea prețurilor la RCA, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a modificat. Schimbarea majoră: tarifele luate în calcul sunt cele de la finalul lunii februarie 2023.
”2400 anul asta. Față de 1200, nu mai țin minte exact, anul trecut”, spune un șofer cu privire la prețul poliței de asigurare.
ASF a retras proiectul de înghețare a tarifelor RCA la nivelul din martie 2022, după ce întreaga industrie de asigurări s-a opus, iar sugestiile şi observațiile instituțiilor de pe circuitul avizării au tras anumite semnale îngrijorătoare.
”Orice intervenție în piața libera nu e chiar de bun augur, dar pe de altă parte si exagerările societăților de asigurări trebuie temperate”, mai spune bărbatul.
”Prețurile ar fi similare, nu ar fi dezavantajați asigurații. Ar plăti, în principal, asemănător cu prima de anul trecut”, explică un broker.
Daca ideea va fi transpusa in practică, asiguratorii nu ar mai putea să modifice prețurile pentru următoarele 6 luni, cu posibilitate de prelungire de 3 luni. Iar șoferii ar urma să plătească prețul practicat acum în piață.
Deocamdată nu este luată o decizie definitivă în privința plafonării.
Prețurile RCA cresc de la o săptămâna la alta
Pe de altă parte însă, insolvență companiei Euroins produce primele efecte în piață. Polițele asigurărilor RCA au început să se scumpească. Doar în ultima săptămână prețul liber pentru asigurări a crescut cu aproximativ 10%. Sau poate chiar mai mult. Trei asigurători deja și-au modificat prețurile iar scumpirile încep de la 8% și ajung chiar la 19%.
De exemplu, pentru o mașină fabricată în 2007, cu capacitate cilindrică de 1390 cmc, cea mai ieftină poliță putea fi cumpărată acum două săptămâni cu 522 de lei. În acest moment, cea mai ieftină este de 562 de lei, adică o creștere de aproape 8%.
Sunt însă și scumpiri mai mari. De exemplu, pentru o mașină de oraș cu un motor de 1951 de cmc, fabricată în 1999, un asigurător propune un preț mai mare cu 19% față de acum două săptămâni. Astfel, prețul crește cu 210 lei și ajunge la 1310 lei, de la 1100 de lei.