Seceta
din acest an şi creşterea consumului într-un ritm accelerat
duce la noi scumpiri ale alimentelor. Experţii în domeniu au
previziuni pesimiste pentru sfârşitul acestui an. În
România,
preţul la carne va fi majorat cu 15%, pentru lapte
cu 30%, preţul legumelor va creşte cu 40%, iar la pâine
creşterea va fi de 50%. Producătorii de alimente spun că
majorările au la origine explozia preţurilor la materia primă.
Potrivit
estimărilor, în decembrie vom plăti patru lei pentru o pâine
de un kilogram, iar litrul de lapte va ajunge până la minim
patru lei. Această situaţie se întâlneşte în
toată Europa. În Italia, preţul pâinii în luna
septembrie a fost cu 7% mai mare faţă de anul trecut, iar în
Spania cu 8%. Creşterea preţurilor la alimente se va reflecta
direct în inflaţie. Primele scumpiri din această toamnă au
contribuit la creşterea inflaţiei pe luna septembrie de până
la 6%, cel mai ridicat nivel din august 2006 până acum.
Analiştii
estimează că o accentuare a inflaţiei în Europa, în
special în zona euro, pare inevitabilă, din moment ce
preţurile alimentelor au o pondere de peste 15% din indicele care
măsoară inflaţia în statele în care există moneda
unică. Inflaţia în zona euro ajunsese deja, în luna
septembrie, la 2,1% faţă de 1,7% în august, depăşind pentru
prima dată în acest an ţinta Băncii Centrale Europene.
Antena
3