Legea care obligă şoferii să-şi echipeze maşinile de iarnă scumpeşte anvelopele. Producătorii de cauciucuri au anunţat scumpiri cu pînă la 25%, iar dealerii de anvelope second hand speră la creşteri de 50%.
Distribuitorii aproape că au rămas fără anvelope pe stoc, iar producătorii nu mai fac faţă comenziilor. În aşa condiţii nimeni nu se miră că preţurile au explodat.
Producatorii si distribuitorii nu sunt pregatiti in acest moment sa faca fata unei astfel de ordonante. Pretul anvelopelor de iarna care se afla in stoc se va mari daca nu chiar se va dubla“, a declarat Raul Ghima, directorul de vânzări al unui distribuitor de anvelope.
Vânzările au crescut cu o treime, în numai câteva zile.
Momentan nu se ştie dacă autoturismele trebuie echipate cu anvelope doar pe axa de tracţiune, faţa sau spate sau pe toate roţile.
Mai mult decât atât, proiectul de odonanţă face referire la o directivă europeană care spune că sunt permise toate anvelopele care au inscripţia M plus S.
Nu e clar ce au de făcut cei care au cauciucuri all seasons, fără aceste iniţiale. Clare sunt pedepsele: amenzi până la 4.000 de lei.
Pentru cei care au magazine de anvelope ordonanţa îi scoate din criză. La preţul mediu de 160 de euro pentru un set de roţi de iarnă, calculat la un parc auto de 4 milioane de maşini, ordonanţa generază încasări de 1,4 miliarde de euro. Într-un an obişnuit toţi distribuitorii la un loc vînd de 300 de milioane de euro.
România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care impune conducătorilor auto să folosească cauciucuri de iarnă cinci luni pe an. Doar în Finlanda mai există această obligaţie.
În Ungaria, Slovacia, Italia, Franţa sau Anglia anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii, în Germania sunt cerute doar în zonele de munte, iar în Austria doar dacă este zăpadă pe jos.
Un lucru este destul de sigur şi o să încercăm să vă arătăm asta. Ordonanţa spune că vă puteţi cumpăra atât cauciucuri all season cât şi pneuri de iarnă atâta vreme cât au pe ele înscrisurile S-M (zăpadă şi noroi). Sunt singurele cauciucuri aprobate, conform ordonanţei.
Aşadar însemnele S şi M de pe pneuri vă pot feri atât de timpul pierdut citind o ordonanţă redactată extrem de greoi dar şi de posibilele înşelăciuni.
Preţurile cauciucurilor cresc din cauza legii care obligă şoferii să echipeze maşinile cu anvelope de iarnă