Liderii sindicatelor şi patronatelor din agricultură şi din industria alimentară au hotărât scumpirea alimentelor cu cel puţin zece procente. Motivul este deprecierea continuă a leului în raport cu moneda europeană. Cele mai afectate produse alimentare vor fi carnea şi laptele, spun aceştia. ?Dacă leul s-a depreciat cu 10%, cumpărăm materie primă mai scumpă cu 10% şi preţul alimentelor se măreşte cu acelaşi procent. Leul s-a depreciat cu zece procente, iar preţul alimentelor a început deja să crească şi va continua. În cât timp produsele alimentare se vor scumpi şi mai mult, depinde de stocuri", a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
El a adăugat că în sectorul cărnii, 60-70% din necesarul pentru consum şi prelucrare este acoperit din importuri, iar industria zahărului depinde de asemenea de livrările din import. Procesatorii susţin că o creştere a preţurilor este justificată de faptul că o parte a materiei prime folosite în industria alimentară este importată, iar concurenţa firmelor europene este tot mai dură. Şi ponderea tot mai mare a pieţei negre contribuie la creşterea preţurilor produselor alimentare în perioada următoare.
?Importurile se fac în euro şi, dacă acesta a crescut, s-au majorat şi preţurile. În industria cărnii, importurile de materie primă au crescut în primele şase luni ale acestui an cu peste 100%. În plus, avem presiune uriaşă din partea industriei alimentare europene care caută pieţe de desfacere, iar românul este renumit pentru că mănâncă mult şi prost?, a spus Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
Reprezentanţii federaţiilor din agricultură declarau în urmă cu două săptămâni că la sfîrşitul acestui an, cel mai mult vor creşte preţurile la carnea de porc şi la pâine, cu 20-30%, respectiv cu 20-25%.
Antena 3