Antena 3 CNN Actualitate Preşedinţii de Consilii judeţene, noii înavuţiţi ai României

Preşedinţii de Consilii judeţene, noii înavuţiţi ai României

2 minute de citit Publicat la 11:18 03 Iul 2009 Modificat la 11:18 03 Iul 2009
Preşedinţii de Consilii judeţene, noii înavuţiţi ai României
În România prinde contur o nouă clasă de înavuţiţi, în locul aşa-numiţilor baroni locali, la modă în urmă cu 4-5 ani. Este vorba despre preşedinţii de consilii judeţene, pentru prima dată aleşi prin vot nominal. Jurnalul Naţional scrie că şefii de consilii au acum legitimitatea necesară, dar şi influenţa pentru a dispune după bunul plac de fondurile care ajung în judeţe, şi asta se vede în declaraţiile lor de avere.

Schimbarea de guvern de la începutul anului şi venirea la putere a coaliţiei PSD - PD-L a modificat balanţa de forţe din cadrul consiliilor judeţene. Liberalii se plâng acum că fondurile nu mai ajung în judeţele pe care le păstoresc şi spun că banii sunt trimişi în special către zonele unde şefii de consilii sunt reprezentanţi ai PD-L sau PSD.

"Banii s-au dat pe criterii politice, iar pri­mă­rii­le PNL din judeţ au fost uitate. Orice bani sunt bineveniţi pentru orice primării, dar lucrările contractate de anumite primării nu vor putea fi plătite, pentru că au primit sume derizorii de la bu­get sau au fost chiar excluse de la împărţirea banilor", spunea deputatul liberal Horea Uioreanu de curând.

Lipsa fondurilor trimise către judeţele unde şefi sunt liberalii se vede şi la capitolul averi. Printre puţinii şefi de consilii judeţene liberali, Radu Ţîrle gestionează tot ceea ce ţine de judeţul Bihor. Jurnalul Naţional scrie că Ţîrle stă bine la capitolul avere, comparativ cu alţi colegi de partid: are două terenuri, unul cumpărat în 2008, care se adaugă conturi de 14.000 de euro. Nu are maşină, nici alte bunuri.

La Cluj, preşedinte al Consiliului Judeţean este finul premierului Emil Boc, Alin Tişe. Ultima declaraţie de avere a acestuia datează din iunie 2008, pentru că Tişe nu şi-a actualizat-o la 15 iunie 2009, aşa cum cere legea. Oricum, el este un om politic bogat încă dinainte de a veni la putere. Anul trecut deţinea o casă de locuit, şase apartamente şi trei terenuri în Cluj. La acestea se adaugă două maşini de lux. Nici la capitolul conturi nu stă rău: 150.000 de lei şi 10.000 de euro, dar şi acţiuni în valoare de peste 40.000 de lei.

Şi soţia democrat-liberalului îşi aduce contribuţia la puşculiţa familiei: aproape un milion de lei, venituri din cabinetele de avocatură şi de notar public.

Un alt preşedinte prosper de consiliu judeţean este democrat liberalul Constantin Ostaficiuc, din Timiş. Potrivit Jurnalului Naţional, acesta deţine o casă de locuit şi una de vacanţă, plus trei terenuri cumpărate anul trecut. La toate astea se adaugă un autoturism, două bărci, o remorcă şi un ATV, tablouri de 13.000 de euro şi conturi de peste 115.000 de euro.

Antena 3

×
TOP articole
x close