Antena 3 CNN Actualitate Preşedinţia ar fi putut da publicităţii filmul mitei

Preşedinţia ar fi putut da publicităţii filmul mitei

Preşedinţia ar fi putut da publicităţii filmul mitei
11 Oct 2007   •   07:46

Filmul în care Remeş ar fi primit de la Mureşan un plic cu 15.000 de euro, difuzat de televiziunea publică, iscă numeroase controverse. Prima întrebare este cum a ajuns reporterul TVR în posesia lui. Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat deja că procurorul şef al DNA, Daniel Morar, trebuie să spună cum au ajuns imaginile cu ministrul Decebal Traian Remeş la televiziune. Ministrul Justiţiei consideră că ar trebui declanşată o anchetă penală în acest caz. Vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu se poate judeca la televizor, iar DNA-ul nu mai este un instrument de luptă împotriva corupţiei, ci a devenit un instrument de compromis oamenii politici, a mai spus Chiuariu. Pe de altă parte, ziarele de azi scriu că este posibil ca înregistrarea cu flagrantul a ajuns în TVR plecând de la Palatul Cotroceni.

În organizarea flagrantului au fost implicate mai multe instituţii, de la Procuratură şi poliţie până la Serviciul Român de Informaţii. Dosarul cu probe a ajuns şi la Preşedinţie şi la judecător, deci sursa scurgerii de informaţii putea fi oricare dintre acestea. Potrivit ziarului Ziua, dosarul s-a aflat iniţial la DNA, care anchetează acest caz, după care, duminică, a plecat la Tribunalul Bucureşti, instanţă care a discutat propunerea procurorilor de arestare preventivă a lui Ioan Mureşan.

De la Tribunalul Bucureşti, dosarul s-a întors la DNA pentru ca, luni, copii ale probelor să fie trimise la Palatul Cotroceni, o dată cu cererea procurorului general Laura Codruţa Kovesi de începere a urmăririi penale faţă de Decebal Traian Remeş. Pentru ca un ministru în funcţie să fie urmărit penal este nevoie de avizul Comisiei Speciale de la Palatul Cotroceni. Cu toate că în momentul de faţă această Comisie nu există, dosarul cu toate probele, inclusiv caseta în care apar Mureşan şi Remeş a ajuns la Departamentul Juridic de la Cotroceni.

Conform surselor "Ziua", Preşedinţia este cel mai probabil loc de unde s-a scurs înregistrarea. Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat miercuri seară că este posibil să solicite o anchetă penală pentru a se elucida modul în care a ajuns la TVR înregistrarea flagrantului. Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a negat că instituţia pe care o reprezintă ar fi oferit mass-mediei materialul audio-video.

Ministrul Transporturilor Ludovic Orban consideră că imaginile şi înregistrările transmise de TVR cu fosţii miniştri ai Agriculturii Decebal Train Remeş şi Ioan Avram Mureşan au fost furnizate de Administraţia Prezidenţială. " Sursa este DNA, Parchetul - respectiv procurorul general - sau instituţia prezidenţială, dar cred că instituţia prezidenţială se face vinovată, pentru că DNA şi Parchetul nu ar fi distrus aceste probe fără aprobarea lui Băsescu", a declarat Orban.

După difuzarea filmului, Ioan Avram Mureşan a spus că se va adresa tuturor instanţelor europene şi că va face şi o plângere la CEDO. El a susţinut că s-a consultat deja cu avocaţii săi în ceea ce priveşte difuzarea înregistrărilor video şi va cere ca o comisie de anchetă să afle cum a fost posibilă o asemenea scurgere de informaţii. De asemenea, a precizat că va face plângere la CEDO şi la Congresul SUA pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile.

IMAGINI FLAGRANTE ? REMEŞ, MUREŞAN ŞI MITA -

Citiţi A APĂRUT DOVADA MITEI. REMEŞ AR PUTEA DEMISIONA
NORICA NICOLAI: NU I S-A CERUT DEMISIA LUI REMEŞ
REMEŞ REFUZĂ SĂ COMENTEZE ACUZAŢIILE

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close