Curtea Constituţională a decis că preşedintele ţării poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile celor care se prezintă la vot, la referendum. Decizia este definitivă şi general obligatorie, se va comunica Preşedintelui României şi se va publica în Monitorul Oficial.
Adversarii şi susţinătorii lui Traian Băsescu au acum un nou motiv de dispută: când trebuie aplicată această lege - pe 19 mai sau la viitoarele referendumuri. Susţinătorii preşedintelui suspendat spun că nu este corect ca regulile să fie schimbate în timpul jocului, având în vedere că mai sunt doar 16 zile până la referendum.
Adversarii lui Traian Băsescu susţin însă că legea trebuie respectată încă de la intrarea ei în vigoare, adică la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Curtea Constituţională a anunţat joi seară, prin vocea judecătorului Ion Predescu, că
Parlamentul va fi cel care decide dacă noua lege va intra în vigoare înainte sau după 19 mai.
Sesizarea PD se referă la un articol modificat care prevede că preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii cetăţenilor care se prezintă la referendum, indiferent dacă şeful statului a fost ales din primul sau al doilea tur de scrutin. În varianta iniţială, legea prevedea că preşedintele poate fi demis doar cu votul a jumătate plus unu din alegătorii înscrişi pe liste.
Amendamentul de modificare a fost iniţiat de PSD şi aprobat în Camera Deputaţilor cu o largă majoritate.
Reacţia lui Traian Băsescu - {a}traian_basescu{/a}
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că decizia Curţii Constituţionale nu se comentează şi a susţinut că va câştiga referendumul din 19 mai. Jurnaliştii i-au spus preşedintelui suspendat că această decizie a Curţii vine după alte două hotărâri contrare, la care Băsescu a spus: "Nu am ce să fac, trebuie să o iau ca atare. Nu vreau să-mi exprim părerea".
El s-a declarat convins că va câştiga referendumul.
"Că eu câştig referendumul, asta e cert. Sunt convins că îl voi câştiga. Că se schimbă regulile în timpul procesului, asta judecaţi dumneavoastră", a afirmat Băsescu, citat de Mediafax.
La aflarea veştii,
liderul PD, Emil Boc, a declarat că normal şi legal ar fi ca această decizie a Curţii Constituţionale să fie valabilă doar pentru viitor şi să nu se aplice şi procedurii aflate deja în curs pentru referendumul de pe 19 mai. ?Regulile jocului nu se schimbă în timpul jocului?, spune Emil Boc. Democraţii nu îşi fac însă probleme pentru că ?victoria lui Traian Băsescu la refrendum va fi zdrobitoare?.
Mai puţin implicat în acest joc politic,
UDMR, prin vocea senatorului Peter Eckstein Kovacs, preşedintele comisiei juridice a Senatului, apreciază că decizia trebuie aplicată de-îndată. Asta chiar dacă nu este tocmai corect să fie modificată legislaţia privind referendumul cu puţin înainte de scrutin.
Antena3.ro