Centrul de cercetări în domeniul fizicii nucleare de la Măgurele este în curs de construire. El reprezintă unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va fi cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, de la vremea când a fost inaugurat laserul, Mihnea Costoiu spunea, în 2013, că proiectul de la Măgurele ar putea atrage investiţii publice şi private de peste un miliard de euro şi va crea în total peste 13.000 de locuri de muncă, şi va atrage peste 1.000 de cercetători din toată lumea.
"Ce este important pentru acest ansamblu de clădiri este că principala clădire va fi unică, în sensul în care va fi decuplată de sol, pentru că nu este admisă niciun fel de vibraţie. Este pusă toată pe un set de amortizoare. Deci este decuplată de sol, totul stă pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru că la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor funcţiona în interior - n.r.) s-ar produce un dezastru dacă s-ar simţi şi tocurile unei femei. Ca vibraţie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care să fie o masă critică foarte mare, iar această masă va sta suspendată de sol prin acest amortizor seismic", afirma Costoiu.