"Am constatat că există o preocupare intensă în acest domeniu și vreau să fac câteva precizări ca să nu fiu greșit înțeles. Legislația a fost modificată și a instituit o procedură de reverificare și reeditare a titlurilor de revoluționari cu o titulatură puțin modificată. (...) Toți care au fost trecuți în aceste anexe din decretele pe care le-am semnat au avut și înainte acest titlu. Este important de știut că Administrația Prezidențială în această chestiune nu are nicio atribuție de reverificare sau prelucrare a unor contestații, doar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor și Comisia parlamentară au dreptul și obligația să verifice dosarele depuse, să decidă asupra lor, să decidă asupra contestațiilor", a spus șeful statului la Palatul Cotrocenii, potrivit Agerpres.
El a subliniat că prin lege ia act de liste și le validează prin decret.
"Legea în această speță îmi dă o singură atribuție: să iau act de aceste liste și să le validez prin decret. Aceste titluri în niciun caz nu sunt decorații conferite de președinte, ci sunt titluri conferite în baza unei legislații foarte clare", a conchis Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 — Luptător cu Rol Determinant" pentru aproape 1.700 de persoane, printre care și deputații Bogdan Niculescu-Duvăz (PSD), Petru Movilă (PNL), Niculae Mircovici (minorități). De asemenea, printre cei cărora Iohannis le-a conferit titlul de luptători cu rol determinant în Revoluția din 1989 se află președintele de onoare al echipei de fotbal "Steaua", Helmuth Duckadam, foștii miniștrii PDL Ion Ariton și Radu Berceanu, fostul deputat FSN în legislatura 1990-1992 Cazimir-Benedict Ionescu, scriitorul Valentin Hossu-Longin.