Buquicchio a fost prezent, în calitate de invitat special, la Conferinţa internaţională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv de la semnarea şi ratificarea de către România a Convenţiei-Cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, se arată într-un comunicat al MAE.
“Comisia a putut observa că România a avut întotdeauna o abordare pozitivă şi constructivă în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale. De asemenea, a putut constata preocuparea reală a autorităţilor române pentru respectarea Convenţiei-Cadru şi a standardelor aplicabile. (…) Mă bucur să observ că ‘modelul românesc’ de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este astăzi unul bazat pe recunoaşterea şi aprecierea diversităţii, valorificând interculturalitatea drept mijloc de a dezvolta o societate diversă, dar unită şi paşnică”, a declarat Gianni Buquicchio, la Cluj.
Prezent la eveniment, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a vorbit despre modelul adoptat de România în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor, arătând că el include minorităţile în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul Parlamentului şi al comunităţilor locale.
Bogdan Aurescu a arătat, totodată, valoarea adăugată adusă de minorităţile naţionale fiecărei societăţi.
“Diversitatea culturală este o sursă şi un factor de îmbogăţire pentru fiecare societate. O societate cu adevărat democratică şi pluralistă nu este una care se limitează la respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale (în termeni de identitate etnică, culturală, lingvistică, religioasă), ci una care creează şi condiţiile adecvate pentru exprimarea, conservarea şi dezvoltarea acestei identităţi, ca o sursă valoroasă de inter-culturalism. Diversitatea culturală a unei societăţi – susţinută de punerea în valoare, promovarea şi dezvoltarea identităţii persoanelor aparţinând minorităţii – şi integrarea minorităţilor în societatea în care trăiesc nu reprezintă în nici un caz o contradicţie, ci două faţete ale aceleiaşi monede, în antiteză cu politicile de asimilare”, a declarat Aurescu.
Conferinţa de la Cluj deschide seria de conferințe aniversare din întreaga țară dedicate rolului deosebit al Convenției-Cadru în promovarea diversității culturale, a interculturalității, a bunei conviețuiri, a toleranței la nivelul societății și modelului României în materie de protejare și promovare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, care are ca obiective fundamentale interculturalitatea și participarea activă a minorităților la procesul de luare a deciziilor în viaţa publică. Interculturalitatea, ca expresie a dialogului şi influenţelor reciproce, pozitive între culturi, între comunități cu valori culturale diferite, contribuie, fără îndoială, la definirea unui spațiu de conviețuire pașnică, tolerant, integrator, dinamic și creator deopotrivă.