În intervenția sa, Plevneliev a spus că statul de drept și instituțiile care îl apără reprezintă simbolul Europei, iar crizele, indiferent de tipul lor, își au originile în ignorarea principiului supremației legii.
Șeful statului bulgar a menționat România și Polonia ca bune exemple de țări care au realizat progrese în dezvoltarea lor datorită implementării normelor Uniunii Europene.
Plevneliev a spus că s-a întâlnit recent cu noul său omolog român, Klaus Iohannis, la București, pe fondul unui val de euforie în România, care arată că instituțiile pot duce la o schimbare. "România era acum doi ani în criză instituțională, iar în prezent este pe drumul corect'', a afirmat Rosen Plevneliev.
Aflat în a doua zi a vizitei sale la Bruxelles, șeful statului bulgar a avut vineri o întrevedere și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, prilej cu care cei doi oficiali au subliniat că situația schimbată din Europa impune ca statele membre ale Uniunii Europene să fie unite și să vorbească pe o singură voce, promovând principiile și valorile europene.
Ei au subliniat că găsirea unei soluții politice durabile la conflictul din Ucraina presupune implementarea strictă a acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.
Referitor la spațiul Schengen, președintele Bulgariei a reiterat că țara sa a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderare și și-a exprimat speranța că acest lucru va fi recunoscut de toate statele membre ale UE.