Antena 3 CNN Actualitate După reacțiile vehemente din România, președintele Austriei critică guvernul de la Viena pentru blocarea aderarării la Schengen | "Sper într-o soluție în curând!"

După reacțiile vehemente din România, președintele Austriei critică guvernul de la Viena pentru blocarea aderarării la Schengen | "Sper într-o soluție în curând!"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:55 09 Dec 2022 Modificat la 14:47 09 Dec 2022
van der Bellen
Sursa foto: hepta

Van der Bellen (foto) și-a exprimat  "regretul profund" pentru decizie.

"Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea la Schengen a României și Bulgariei.

Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil.

Dar blocarea extinderii Schengen nu constituie o soluție. Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu penalități, ca urmare a contramăsurilor românești.

Nu putem face față provocărilor migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog va fi posibilă în curând", a scris el pe Twitter.

"Strigătul de ajutor" al ambasadorului Hurezeanu, auzit prea târziu

Președintele Austriei este cel căruia ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu i-a adresat "un strigăt de ajutor", într-o scrisoare publicată pe Facebook înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles.

"Domnule președinte federal, permiteți-mi să vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înțeles ca o reclamație sau critică, ci ca o exprimare a profundei mele îngrijorări față de riscul unei rupturi a apreciatei tradiții austriece în diplomație și comunicare, care periclitează coexistența noastră constructivă de până acum.

În calitatea mea de modest mediator, sper foarte mult ca modul de negociere și de transmitere a punctelor de vedere ale apreciatului guvern federal pe tema Schengen să fie articulate din nou potrivit vechii tradiții vieneze, cu respect și apreciere, cu sinceritate și deschidere.

România nu este nici parte a rutei migrației ilegale prin Balcanii de Vest, nici nu facilitează acest fenomen, cum nu reprezintă nici sursă pentru fluxurile de migrație secundară.

Această constatare faptică se confirmă prin rapoartele de evaluare ale Comisiei Europene, precum și prin statisticile și analizele Frontex, date pe care vi le transmit anexat. Prin urmare, extinderea spațiului Schengen prin aderarea țării mele, România, nu constituie un pericol pentru securitatea internă a UE", se spune în scrisoare ambasadorului Român.

Hurezeanu a fost rechemat la București "pentru consultări" după respingerea aderării României la Schengen, ca urmare a voturilor împotrivă din partea Austriei și Olandei.

×
x close