Șeful ANAF a făcut această precizare la conferința de lansare a campaniei de informare pentru IMM-uri ”Acceptă plata cu cardul”, care a fost organizată împreună cu Asociația Plăților Electronice din România (APERO), cu sprijinul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Acolo, preşedintele ANAF a subliniat că toate cardurile pot fi monitorizare atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală şi a dat exemplu o bancă despre ale cărei tranzacții financiare se vehiculează că nu pot fi urmărite de ANAF.
”Revolut este o bancă și trebuie să se supună regulilor bancare. Orice informație pe care o solicităm ne este pusă la dispoziție. Este o legendă care spune că dacă ai banii pe carduri emise de Revolut nu poți să fii urmărit de către ANAF sau că ele nu intră în sistemul general de plăți. Cardurile pot fi monitorizare atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală. Colaborăm foarte bine cu Revolut Bank. Nu avem nicio problemă pe schimbul de informație cu această companie”, a precizat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.
Reamintim că, Revolut este o companie fintech lansată în 2015, cu sediul în Londra, care oferă servicii financiare, dar și de tranzacționare în criptomonede.
Aplicația Revolut este folosită de 20 de milioane de oameni în întreaga lume, iar la noi în țară, funcția are două milioane de utilizatori.
”Revolut are două entităţi autorizate în Lituania, iar în România acţionează în urma notificării BNR de către autoritatea de supraveghere care i-a acordat licenţa - Banca Lituaniei. Cele două entităţi sunt: Revolut Bank UAB şi Revolut Payments UAB. Revolut Bank UAB este instituţie de credit (bancă) care acţionează în baza paşaportului european, exercitarea dreptului de liberă prestare a serviciilor.
Pentru România, Revolut Bank a fost notificată numai pentru preluarea de depozite şi de alte fonduri rambursabile. Revolut Payments UAB este o instituţie emitentă de monedă electronică, care acţionează pe paşaport şi în România în baza notificării Băncii Lituaniei pentru mai multe activităţi“, potrivit informaţiilor BNR.