Antena 3 CNN Actualitate Casa Albă anunţă că preşedintele american Joe Biden se va întâlni, joi, la Washington cu Volodimir Zelenski

Casa Albă anunţă că preşedintele american Joe Biden se va întâlni, joi, la Washington cu Volodimir Zelenski

Biden Zelenski 7 iunie
Preşedintele SUA, Joe Biden şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2024   •   23:20

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni joi la Washington cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în marja summitului NATO, pentru a arăta sprijinul "neclintit" al Washingtonului faţă de Kiev, a anunţat marţi Casa Albă, relatează AFP.

 "Preşedintele Biden se va întâlni cu preşedintele ucrainean Zelenski pentru a discuta despre sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina care continuă să se apere împotriva agresiunii ruse", a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american Karine Jean-Pierre în cursul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres. 

Summitul NATO din Washington D.C., care are loc în iulie 2024, este un eveniment de mare importanță pentru alianță, concentrându-se pe discuții și decizii strategice cheie. Vor fi luate decizii majore, care vor aduce schimbări inclusiv pe flancul estic al Alianței. Discuțiile se vor concentra pe sprijinul de lungă durată pentru Ucraina, pe posibilitatea ca aceasta să adere la NATO, dar și pe viitoarele alegeri din Statele Unite, mai ales pe riscurile de securitate pe care le-ar aduce o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

Printre temele principale ale acestui summit se numără:

  1. Războiul din Ucraina:

    Summitul vine în contextul războiului continuu dintre Rusia și Ucraina, unde NATO și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina. Se discută despre posibilitatea utilizării armelor furnizate de Occident pentru atacuri în interiorul Rusiei​.
  2. Apărarea colectivă și cheltuielile militare:

    Un subiect important este cheltuielile pentru apărare ale statelor membre. S-a anunțat că un număr record de 23 din 32 de state membre NATO își îndeplinesc țintele de cheltuieli de apărare de 2% din PIB-ul țării lor.
  3. Extinderea NATO și parteneriatele internaționale:

    Se discută despre relațiile cu partenerii internaționali și extinderea alianței, cu un accent special pe cooperarea cu partenerii din regiunea Indo-Pacific și pe întărirea relațiilor cu Uniunea Europeană​.
  4. Amenințări globale și securitatea cibernetică:

    Summitul abordează și provocările globale, inclusiv amenințările cibernetice și necesitatea întăririi securității în acest domeniu​.

SUA semnat cu Ucraina un acord bilateral de securitate pe 10 ani

În iunie 2024, Biden și Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani, destinat să întărească capacitățile de apărare ale Ucrainei și să descurajeze agresiunile viitoare. Acest acord se concentrează pe consolidarea capacității militare a Ucrainei și pe integrarea mai strânsă a țării în structurile euro-atlantice​ 

În plus, Zelenski a căutat activ sprijin internațional pentru a pune capăt conflictului. cu Rusia. El i-a invitat pe Biden și pe președintele chinez Xi Jinping la un summit de pace în Elveția, cu scopul de a uni opinia globală împotriva agresiunii ruse. Zelenski a subliniat importanța unei păci reale, nu doar a unui armistițiu temporar, și a cerut liderilor marilor puteri mondiale să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei​

Aceste eforturi vin în contextul în care Rusia își continuă acțiunile militare în Ucraina, cu atacuri recente în regiunea Harkiv și bătălii continue pe frontul de est. În ciuda afirmațiilor Rusiei privind disponibilitatea pentru un armistițiu, Ucraina rămâne sceptică și încearcă să exercite presiuni internaționale pentru a forța o rezoluție cuprinzătoare și de durată a conflictului​. 

×
Subiecte în articol: Joe Biden
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close