Agenţia spaniolă EFE notează că demisia lui Victor Ponta nu reduce furia populară împotriva corupţiei. Iar El Mundo scrie că a ajuns să fie premierul cel mai tânăr din UE şi demisionează ca primul guvernant cercetat pentru spălare de bani.
Au apărut şi primele scenarii în presa străină legate de evoluţia politică de la Bucureşti. Reuters remarcă încheierea primei runde de consultări la Palatul Cotroceni pe fondul protestelor de stradă şi vede ca cea mai probabilă variantă un premier tehnocrat care să conducă un nou cabinet.
Jurnaliştii de la Euronews cred că România ar înclina spre primele alegeri anticipate din istoria recentă şi leagă această ipoteză de o posibilă întârziere a elaborării noului buget.
Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, Otmar Lahodynsky:
„Această mare dezamăgire a românilor faţă de politicieni este îngrijorătoare pentru presa internaţională şi pentru Uniunea Europeană. Oamenii ar trebui să aibă încredere în guvernanţi, dar aici, în România, neîncrederea este foarte mare”.
Protestele din România sunt reflectate şi în presa rusă. Televiziunea publică de la Moscova relatează că protestatarii scandează cam aceleaşi lozinci din perioada înlăturării de la putere a lui Ceauşescu: „Revoluţie”, „Jos corupţia”, „Jos Mafia”, „Am dat jos guvernul vom schimba şi sistemul”.
Ria Novosti publică o analiză intitulată „Decizia Colectivă”. Se remarcă faptul că incendiul din Club s-a extins asupra opiniei publice din România. Una din cele mai sărace ţări din UE, care ţine capul de afiş la capitolul corupţie, remarcă agenţia rusă, care se referă şi ea la resetarea clasei politice.