Cu toate acestea însă un material publicat de Le Figaro cu o zi înainte de alegeri trăgea atenţia asupra faptului că prin manevre judiciare, responsabilii politici au scăpat de procese, făcând referire la Adrian Năstase, despre care se aminteşte că are un proces deschis în urmă cu trei ani.
Publicaţia franceză îl citează pe Mircea Geoană, care crede că lupta contra corupţiei nu este un proces pierdut dinainte şi care adaugă că ?acuzaţiile contra lui Năstase sunt derizorii?. ?Doar iată că, la trei ani după ce a fost trimis în judecată, printre alte capete de acuzare, pentru achiziţia de bunuri cărora nu a reuşit să le justifice orginea, dar care se ridică la milioane de euro, Adrian Năstase nu a fost îmcă judecat. Pentru a crede un expert ?, scrie Le Figaro.
Ziarul continuă amintind că toate instituţiile create după cerinţele UE şi ?operaţiunea mâini curate lansată de preşedintele Traian Băsescu nu a dus la nici o procedură de judecată şi drept urmare, nici o sancţiune?. Concluzia publicaţiei după ce aminteşte inutilitatea acestor organisme este că introducerea votului uninominal nu va schimba datele problemei?.
Acceaşi temă a corupţiei este abordată şi de Liberation în materialul cu titlul ?Corupţia, uitată de scrutinul românesc?, amintind de acelaşi Adrian Năstase, analiză publicată de această dată de un român- Luca Niculescu. Aceasta remarcă că subiectul corupţiei este absent din dezbaterea publică în această campanie, spre deosebire de scrutinul 2004.
În Italia, cum era de aşteptat, materialele despre alegeri sunt mult mai numeroase, datorită numărului mare de imigranţi români din această ţară. La Repubblica tratează subiectul în două materiale de presă diferite. În primul anunaţă că în România, ?stânga este în avantaj la exit poll- învinge opoziţia. Aceasta este data ce reiese din primul exit poll, cu victoria social democraţilor de opoziţie. Pe locul doi a ieşit Partidul Democrat Liberal, apropriat de preşedintele Băsescu. Ambele partide sunt în opoziţie. Partidul Liberal al premierului Tăriceanu a ieşit pe trei.? Mult mai pe larg este tratată o altă temă- scandalul în care a fost implicată Ramona Bădescu.
?Vedeta aleasă de primar (al Romei-n.n.) pentru funcţia de consilier a afruntat conaţionalii la sediul de campanie. Aceştia îi contestă capacitatea şi transformarea: era comunistă, spun ei şi o învinuiesc ca a făcut numai calendare, nu ştie nimic>?.
Un grup de imigranţi români a contestat-o pe Ramona Bădescu, consiliera primarului Gianni Alemanno pentru chestiuni de imigrare. ?, citează Repubblica acuzele românilor.
Acelaşi subiect abordat şi de Unione Sarda. După ce sunt prezentate datele statistice, inevitabil se încheie cu cearta în care a fost implicată Ramona.
În vreme ce Il Messaggero, scrie că ?după patru ani ani de guvernare centru dreapta, alegerile s-au închis cu un avantaj pentru PSD de opoziţie. Publicaţia aminteşte de vechea alianţă DA şi notează că nu este exclus ca vechii parteneri de guvernare să se apropie din nou.
După o scrută prezentare a sistemului de vot uninominal publiaţia remarcă că Geoană a câştigat alegerile pe colegiul său, în vreme ce premierul Tăriceanu aşteaptă redistribuirea.
Antena3.ro