Preoţii divorţaţi îşi iau la revedere de la Sfântul Altar. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis că cei care au încălcat porunca "ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă" nu mai pot sluji în Biserică. Nu scapă de interdicţie nici preoţii văduvi, care s-au recăsătorit.
Preoţii trebuie să fie un exemplu pentru enoriaşi, spun reprezentanţii Patriarhiei Române. Aşa că cine divorţează leapădă sutana de preot chiar dacă are har. Decizia Sfântului Sinod i-ar lăsa fără preot pe localniici din Cordău, judeţul Bihor. Enoriaşii sunt mai îngăduitori decât Patriarhia.
Se pare că decizia ar afecta peste 1.000 de preoţi din toată ţara.
Doar că până şi Biblia lasă o porţită deschisă pentru cei care se despart.
E adevărat însă că tot Biblia spune
Sfântul Sinod le arată îndurare. "Dacă dovedesc calităţi de misionar" pot rămâne în administraţia bisericească.
Preoţii care au încălcat cuvântul Domnului nu mai au voie nici să ocupe funcţii de conducere şi nici să mai predea în învăţământul teologic.
Într-un comunicat de presă, Patriarhia Romană susţine că a luat acestă decizie "pentru întărirea stabilităţii şi unităţii familiei creştine, sporirea disciplinei şi moralităţii în rândul preoţilor de mir, precum şi pentru diminuarea cazurilor care influenţează în mod negativ viaţa şi activitatea bisericească".
Gurile rele spun că de fapt Sfântul Sinod e mai degrabă îngrijorat de numărul mare de preoţi decât de morala creştină a acestora. Statisticile arată că în România sunt peste 17.000 de preoţi şi aproape 20.000 de angajaţi neclericali. Anual peste 10 000 de studenţi ies de pe băncile facultăţilor şi institutelor de Teologie.
Observator