Antena 3 CNN Actualitate Preoţii, agenţi imobiliari ai locurilor de veci. Cât valorează afacerea neagră din cimitire, în Bucureşti

Preoţii, agenţi imobiliari ai locurilor de veci. Cât valorează afacerea neagră din cimitire, în Bucureşti

2 minute de citit Publicat la 23:29 04 Iul 2012 Modificat la 23:29 04 Iul 2012
Preoţii, agenţi imobiliari ai locurilor de veci. Cât valorează afacerea neagră din cimitire, în Bucureşti
Foto: urbo.ro
Până să-şi conducă enoriaşii spre lumea de apoi, preoţii îi conduc spre vânzătorii de morminte. Oamenii bisericii sunt adevăraţi agenţi imobiliari ai locurilor de veci din cimitirele parohiale. Chiar dacă nu mai sunt locuri, ştiu ei pe cineva, ştiu preţuri şi tarife. Anual, în Bucureşti, afacerea neagră din cimitire valorează aproape 10 milioane de euro. Bani care nu se duc pe apa sâmbetei, dar nici la stat nu ajung. Urmăriţi un material cu camera ascunsă pe care reprezentanţii Patriarhiei nu au vrut să-l comenteze.

De la gropar, administratorul cimitirului parohial, secretara preotului, până la părinte, toată lumea ştie cum se tranzacţionează locurile de veci. E suficient să mergi într-un cimitir care ţine de Patriarhia Română şi să ceri... un mormânt. Problema e ca şi rezolvată. Mai ales că în grija slujitorilor Domnului sunt multe cimitire. Dacă municipalitatea Bucureştilor administrează doar 15 cimitire, unde sunt peste 25 de mii de locuri de veci, în subordinea Patriarhiei se află trei ori mai multe - aproape 50.

Mai multe cimitire, mai multe şanse de câştig, chiar dacă pe foaie, aproape toate locurile sunt ocupate. Mai exact concesionate. Iar concesiunea e sufletul comerţului cu locuri de veci.

Cum toate locurile au fost concesionate... pe veci, singura variantă de a intra în proprietatea unui colţ de pământ care dă... spre cer e să cumperi de la un enoriaş care vrea să-şi înstrăineze locul.

Teoretic, înstrăinarea e tot concesionare, deci e fără bani. Ca de la creştin la creştin. Practic, preţurile sunt imense în branşă şi variază, ca în orice afacere imobiliară, în funcţie de zonă. La Bellu, la municipalitate, unde îşi dorm somnul de veci personalităţile, preţurile pornesc de la 2.000 de euro şi ajung chiar şi la 15.000.

Aşa că soluţia e periferia, în cimitirele de parohie. În Berceni şi Sălăjan, câteva sute de euro îţi asigură liniştea eternă. La această sumă se adaugă taxa de concesiune, de până la 1.000 de lei şi înmormântarea propriu-zisă:  trei, patru sute de lei.

Iar dacă aţi auzit că nu mai sunt locuri, aşa este. În cimitirul Sălăjan, de exemplu, nu mai sunt de ani de zile. Aici intervine însă preotul paroh. Cu amabilitate, ne oferă un număr de telefon şi ne explică procedurile. Cu siguranţă nu e la prima tranzacţie pe care o intermediază. 

O estimare simplă arată că anual, se tranzacţionează 10 mii de locuri de veci în Bucureşti. La un preţ mediu, de 1.000 de euro, asta înseamnă că vorbim despre 10 milioane de euro. Dacă tranzacţiile ar fi făcute legal, la vedere, şi impozitate, statul ar câştiga 1.600.000 de euro.




×
Etichete: enoriasi
x close