Acordul semnat de cei doi miniştri reprezintă un început al prieteniei dintre cele două state, a declarat premierul Victor Ponta.
Premierul român a solicitat deschiderea unui consulat al ţării noastre în regiunea ucraineană Transcarpatia, în localitatea Solotvino. De partea cealaltă, şi Ucraina intenţionează să deschidă un consulat în Sighetul Marmaţiei.
La întâlnire a participat şi premierul Republicii Moldova care a accentuat rolul pe care România îl are în cadrul prieteniei dintre cele trei ţări.
Acordul de mic trafic de frontieră, de care vor beneficia peste două milioane de români şi ucrainieni, se aplică locuitorilor aflaţi la cel mult 30 kilometri de o parte şi de alta a frontierei comune.
Conform MAE, de prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră. Persoanele menţionate mai sus pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.
Potrivit Guvernului, permisul ste eliberat de autorităţile României sau Ucrainei în maximum 60 de zile de la primirea cererii însoţită de toate documentele necesare. Aceste persoane trebuie să dovedească că sunt în posesia unui paşaport valabil, că locuiesc, în mod legal, de cel puţin 3 ani în zona de frontieră, că au motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei româno-ucrainene, nu prezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale României, respectiv Ucraine sau ale oricărui stat membru UE şi că nu fac obiectul unei expulzări sau a unei interdicţii.
Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe.
Permisul este valabil pentru o perioadă de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi durata de valabilitate a paşaportului titularului.