Ponta a transmis o informare referitoare la reuniunea Consiliului European din 20-21 martie de la Bruxelles, cu precizarea că nu poate oferi informaţii cu privire la mandatul României conform Legii 373/2013.
"Agenda Consiliului European din martie este axată, în principal, pe creştere economică, competitivitate, creare de locuri de muncă (semestrul european, competitivitate industrială, schimbări climatice şi energie, Mecanismul Unic de Rezoluţie, impozitare). Vor fi discutate, de asemenea, pregătirea Summit-ului UE - Africa, precum şi alte subiecte de relaţii externe, funcţie de evoluţii. Conform Legii 373/2013 privind cooperarea dintre Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, Guvernul are obligaţia de a transmite Parlamentului cu minim 10 zile calendaristice înainte de reuniunea Consiliului European propunerea de mandat pe care delegaţia României intenţionează să o prezinte Consilului European", se arată în scrisoarea semnată de Victor Ponta.
Premierul mai precizează că preşedintele Traian Băsescu "nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea Consiliului European din martie".
"De altfel, Guvernul nu a fost informat asupra poziţiei pe care preşedintele României a susţinut-o la reuniunile Consiliului European la care a participat. În consecinţă, având în vedere aspectele de mai sus, Guvernul este în măsură să informeze Parlamentul României doar asupra agendei reuniunii", se mai arată în adresa semnată de Ponta.
Conform articolului 18 din Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, "Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minimum 10 zile calendaristice înaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegaţia României intenţionează să o prezinte".
Articolul mai precizează că, "înaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul poate adopta propuneri privind mandatul", iar aceste propuneri se vor include în proiectul de mandat formulat de Guvern.
De asemenea, se precizează faptul că "preşedintele României se poate adresa Parlamentului pentru a-şi prezenta mandatul".
Legea mai menţionează la articolul 3 că "în exercitarea atribuţiilor sale (...) Parlamentul sau una dintre cele două Camere adoptă hotărâri", iar "hotărârea Parlamentului sau a uneia dintre cele două Camere este preluată de către Guvern la definitivarea poziţiei naţionale de negociere în Consiliu, prevăzută în mandate".
Legea 373/2013 a intrat în vigoare în luna decembrie a anului trecut, după ce a făcut obiectul unei analize a Curţii Constituţionale, care a constatat că Parlamentul nu poate interveni asupra mandatului cu care România ia parte la reuniunile Consiliului European decât în situaţia în care la acestea participă primul ministru.