În plus, el a precizat că proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) prin care se va prelungi starea de alertă este analizat vineri, aşadar nu poate fi vorba despre un lockdown.
"Vom analiza proiectul de HG prin care se va prelungi starea de alertă și cu această ocazie practic infirmăm și fake news-urile prin care se anunța că se intră în lockdown din nou", a declarat, vineri, în şedinţa de guvern, premierul interimar Nicolae Ciucă.
"La nivelul Bucureştiului, avem un număr de 9.070 de cazuri. O să avem o creştere mai mare pe sistemul medical. Vor fi intensificate controalele şi măsurile implementare pe restricţiile pe care le avem acum", a precizat Raed Arafat, explicând că prefectului Capitalei i s-a cerut intensificarea controalelor.
Astfel, premierul Nicolae Ciucă a cerut Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) și structurilor din Ministerul de Interne să monitorizeze atent activitatea din piețe, la redeschidere.
"Aici e chestiune legată şi de ce înseamnă restricţii pentru pieţe. Pieţele vor fi deschise şi o să rog ANSVSA şi structurile MAI să îşi coordoneze activităţile şi să avem o monitorizare a activităţilor din pieţe", a spus Ciucă.
Arafat: Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a anunțat joi seara, după ședința CNSU, că starea de alertă se prelungește cu 30 de zile, începând de luni, 14 decembrie.
Guvernul va emite vineri hotarârea de prelungire a starii de alertă, cu respectarea tuturor măsurilor existente, a precizat Arafat.
În plus, noul act normativ prevede ca printr-un ordin al miniștrilor Sănătății și Economiei să fie reglementată activitatea operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi.
Măsurile de distanțare socială vor trebui respectate inclusiv de revelion, a spus secretarul de stat, care a spus că și colindatul este de evitat, în condițiile în care mersul din casă în casă crește riscul de răspândire a coronavirusului.
În Capitală, unde ritmul îmbolnăvirilor se menține ridicat, vor fi intensificate controalele, iar direcția de sănătate publică și autoritățile locale vor decide ce măsuri se impun, a mai spus Arafat.
Ciucă, despre perioada sărbătorilor: Vom prelungi starea de alertă
Precedenta stare de alertă a fost prelungită pe 14 noiembrie, cu încă 30 de zile.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis atunci propunerea prelungirii stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, având în vedere că numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 continuă să fie crescut, ceea ce generează o presiune constantă asupra sistemului sanitar și asupra capacității de gestionare din partea autorităților locale.
Între măsurile care rămân în vigoare, este obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
Se menținere interdicția de circulație în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
Record de pacienți la ATI
Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a publicat ultimul bilanţ al pandemiei de coronavirus în România. Astfel, în ultimele 24 de ore avem 127 de decese şi 7.067 de persoane infectate cu coronavirus.
Până joi, 10 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 539.107 cazuri de persoane infectate cu COVID – 19 şi 12.948 au decedat..
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.251. Dintre acestea, 1.288 sunt internate la ATI.