Premierul Emil Boc a ajuns la prefectural Galaţi de unde se va deplasa în localitatea Şendreni din acelaşi judeţ. Aici, pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, jandarmi, militari şi voluntari au lucrat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la construcţia unui al treilea dig de protecţie a localităţii, în prelungirea celui exerimental, montat vineri, informează Mediafax.
Întrucât râul Siret încă pune probleme, în noaptea de vineri spre sâmbătă, zeci de pompieri, jandarmi, militari şi voluntari au lucrat, în localitatea Şendreni, la construcţia unui al treilea dig de protecţie al satului, folosind aproximativ 400 de tone de zgură, donată de Combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi.
Digul a fost realizat în prelungirea celui experimental, montat vineri, la Şendreni, fiind vorba despre trei - patru kilometri de dig pentru apărarea de inundaţii a o sută de case.
Deocamdată, apele Siretului, al cărui nivel este staţionar, de vineri, la Şendreni, la 712 centimetri, nu au depăşit nici primul dig din saci cu pământ, la care s-a lucrat timp de cinci zile. Totuşi, Siretul a inundat, în afară de DN 2 B şi linia CFR Galaţi - Tecuci şi triajul CFR Movileni, un teren de sport, un atelier de tâîmplărie şi un rezervor de ulei, toate trei din Şendreni. Şi în cartierul gălăăţean Barboşi au fost inundate zeci de grădini şi case, construite însă în zonă inundabilă.
Vineri dimineaţă, nivelul Dunării a atins cota de 666 de centimetri, cu 66 de centimetri peste cota de inundaţie. Apa continuă să se infiltreze printre sacii cu nisip care supraînalţă digul de apărare al oraşului, de la Dunăre, autorităţile locale montând pompe în zonă, pentru a evacua apa.
Conform avertizărilor hidrologice, vârful de viitură pe Dunăre va ajunge la Galaţi în 7 iulie, când se prognozează că nivelul Dunării va atinge 690 de centimetri şi un debit de 17.860 de metri cubi pe secundă.
Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi şi jandarmii au instalat, vineri, un dig experimental, brevetat, în localitatea Şendreni, astfel încât apele Siretului să nu inunde casele, digul fiind adus de o firmă privată din Baia Mare.
Potrivit prefectului judeţului Galaţi, Cosmin Păun, firma intenţiona să ducă digul la Săuceşti, în Bacău, însă în cele din urmă s-a luat decizia montării digului în localitatea Şendreni.
Digul, format din parapeţi cu o înălţime de 1,2 metri, a fost montat pe o lungime de 900 de metri şi va apăra astfel cele o sută de locuinţe aflate în zona de risc.
Foto: Antena 3
Antena3.ro