Antena 3 CNN Actualitate Cioloș, după ședința cu miniștrii: Am cerut pentru săptămâna viitoare ,"ţintit şi rapid", un pachet de măsuri pentru cei afectați de inundații

Cioloș, după ședința cu miniștrii: Am cerut pentru săptămâna viitoare ,"ţintit şi rapid", un pachet de măsuri pentru cei afectați de inundații

M.Z.
4 minute de citit Publicat la 14:05 21 Iun 2016 Modificat la 14:05 21 Iun 2016
premier.jpg
Foto: Facebook

UPDATE 14.05 - Premierul Dacian Cioloş le-a cerut miniştrilor de resort să prezinte, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, un pachet de măsuri, "ţintit şi rapid", pentru a veni în sprijinul celor afectaţi de inundaţii, informează agerpres.ro.

"Instituţiile abilitate au acţionat la timp şi au fost mobilizate resursele necesare pentru a interveni acolo unde a fost nevoie. Am vrut să am o evaluare directă de la prefecţi şi să aflu cum s-a acţionat pentru a salva vieţile şi bunurile oamenilor. Am solicitat autorităţilor locale o evaluare cât mai rapidă a pagubelor de până în acest moment. Am cerut miniştrilor de resort să propună în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare un pachet de măsuri de sprijin ţintit şi rapid, pentru a veni în ajutorul oamenilor şi comunităţilor afectate", a afirmat Cioloş, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Sursa citată arată că, în urma rapoartelor prezentate de prefecţii judeţelor şi de Ministerul de Interne, a rezultat că, după fenomenele meteorologice extreme, s-au confruntat cu probleme, în proporţii diferite, 164 de localităţi din 20 de judeţe ale ţării. 

Totodată, se mai precizează că în scop preventiv au fost evacuate temporar, pe tot parcursul perioadei cu intemperii, aproximativ 400 de persoane, iar ministrul Petre Tobă a informat că 4.000 de cadre MAI au intervenit în fiecare zi pentru a reduce consecinţele fenomenelor meteorologice extreme. 

În cadrul întâlnirii, premierul Dacian Cioloş a primit asigurări că nu există nicio localitate izolată în acest moment şi că nu mai există pericol iminent de inundaţii. 

"Am cerut Ministerului Mediului să evalueze gradul de afectare a digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor, pentru a preveni situaţiile dificile care pot apărea de acum înainte. Chiar dacă prognozele arată că, în următoarele zile, riscurile de inundaţii sunt reduse, perioada de instabilitate meteo, specifică acestei perioade, va continua. Am cerut tuturor să rămână vigilenţi.

Totodată, am fost informat că, în perioada următoare, poate apărea risc de secetă şi caniculă. Din acest motiv, am cerut Ministerului Agriculturii să prezinte săptămâna viitoare o informare despre măsurile pe care le poate lua pentru folosirea sistemelor de irigaţii, astfel încât să limităm posibilele pagube provocate de secetă", a mai spus Cioloş, conform sursei citate.

UPDATE 11.17 - Premierul Dacian Cioloş a cerut marţi, într-o videoconferinţă cu prefecţii, o analiză a situaţiei provocate de inundaţii, pentru ca autorităţile să se poată organiza astfel încât să îi ajute pe cei afectaţi de intemperii, potrivit agerpres.ro.

"Aş vrea să ştiu cum ne organizăm împreună cu colectivităţile locale ca să-i ajutăm pe oameni şi apoi să vedem cum ne organizăm pe viitor pentru a evita, pe cât posibil, în primul rând victime umane şi apoi pentru a evita pagube materiale atât în infrastructură, cât şi la gospodăriile oamenilor. (...) După această videoconferinţă şi cu prefecţii, o să vreau să rămân cu domnii miniştri şi să vedem în ce fel putem ajuta aceste comunităţi, (...) comunele au această responsabilitate de a ajuta oamenii să-şi refacă gospodăriile şi aş vrea să vedem cum putem stimula acest lucru, inclusiv cu participare de la Guvern dacă e cazul", a spus Cioloş, în debutul videoconferinţei cu prefecţii. 

Prim-ministrul şi-a exprimat regretul pentru pierderile de vieţi cauzate de inundaţii şi a cerut, totodată, o evaluare a pagubelor produse şi o prognoză pentru perioada următoare. 

"Am vrut să avem această întâlnire ca să vedem cum stau lucrurile, pentru că fenomenele acestea, intemperiile cu impact major în unele localităţi, deja au loc de câteva săptămâni în diferite serii şi în diferite zone din ţară şi am vrut să facem o analiză a situaţiei în care ne aflăm în momentul de faţă, cum au evoluat lucrurile acolo unde au avut loc deja intemperii cu pagube în urmă cu câteva săptămâni şi să vedem care sunt prognozele pentru perioada imediat următoare. E în primul rând regretabil că sunt oameni care şi-au pierdut viaţa. Ştiu că au fost cazuri izolate şi situaţii particulare, dar, oricum, asta e cel mai regretabil. Sper să fim în măsură să ne organizăm în aşa fel încât şi pe viitor să evităm pe cât posibil astfel de situaţii", a adăugat Cioloş. 
---

Știrea inițială 08.43

Premierul Dacian Cioloș a început, marți dimineață, videoconferința cu prefecții, în urma inundațiilor care au cuprins zeci de localități din țară.

Ședința de la Palatul Victoria vine la 24 de ore, după ce situația din țară s-a calmat.

În debutul ședinței, s-a făcut un raport al situției prezente în urma inundațiilor, iar șeful Guvernului a cerut o prognoză meteo pentru următoarea perioadă.

La videoconferința cu prefecții au participat, printre alții, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, și șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache.

Două persoane și-au pierdut viața din cauza furtunilor puternice care au avut loc la noi în țară, informa luni un comunicat al Ministerului de Interne.

Un cod portocaliu de inundații a fost emis de meteorologi luni și este valabil și marți până la ora 10.

Codul este destinat zonelor din vestul țării, centru și sud-vest, adică zonele în care sunt inundații.

Furtunile violente şi inundaţiile au lovit din nou zeci de localităţi din ţară

Cea mai gravă situaţie a fost la Hunedoara, unde torenţii veniţi de pe versanţi au făcut prăpăd în oraşele Petroşani şi Lupeni. Apele au intrat în sute de case şi au luat pe sus maşinile de pe străzi.

Situaţie gravă la Spitalul Judeţean din Arad! Unitatea de primiri urgenţe a fost inundată, după o ploaie torenţială de câteva ore.

Citiți și Cum va fi vremea în această vară. Anunțul meteorologilor pentru intervalul iulie-septembrie

×
x close