Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a dat vina, joi, pe autorităţile locale pentru faptul că aproximativ 9.000 de clădiri şi corpuri de şcoli care nu au în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare.
Adomniţei a adăugat că, că suma de 1,5-2 miliarde de lei vechi necesară pentru realizarea acestor lucrărilor de reabilitare, nu este foarte mare pentru bugetele primăriilor de comune, mai ales în condiţiile în care acestea au primit de la centru 10-11 miliarde pentru renovare şi reabilitare.
În mod surprinzător, Adomniţei a precizat că, în ultimul an, s-a redus cu aproximativ 1.000 cifra acestor clădiri care încep anul şcolar fără a avea autorizaţia sanitară de funcţionare. Astfel, dacă în septembrie 2007 erau autorizate 13.666 de clădiri, în prezent cifra este de 14.621.
Adomniţei este optimist: „Este un semn că lucrurile se îndreaptă pe drumul cel bun'” a spus acesta. Mai mult, acesta speră că „va veni şi o zi de la bunul Dumnezeu” când această problemă istorică va fi rezolvată şi toate şcolile vor fi autorizate sanitar. Însă, pentru aceasta este nevoie de implicare la nivel local.
Cristian Adomniţei şi ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, au organizat, joi, o videoconferinţă cu autorităţile din judeţe în vederea pregătirii începerii anului şcolar în condiţii bune pentru elevi. Nici până în momentul telecomferinţei, inspectorii generali din judeţele Mehedinţi şi Mureş nu au trimis rapoartele cu privire la situaţia unităţilor şcolare. Alte două judeţe, Constanţa şi Dâmboviţa, au trimis rapoartele respective abia miercuri seara, la o oră foarte târzie, a mai spus ministrul Educaţiei.
Antena3