Antena 3 CNN Actualitate Premieră mondială. Centrală pe bază de apă de mare în Norvegia

Premieră mondială. Centrală pe bază de apă de mare în Norvegia

Premieră mondială. Centrală pe bază de apă de mare în Norvegia
03 Oct 2007   •   17:33

Norvegia va construi primul prototip din lume de centrală pe bază de apă de mare, pentru a obţine o nouă formă de energie regenerabilă. Acest anunţ a fost făcut miercuri de către grupul energetic norvegian Statkraft, care se află la originea acestui proiectului. Aşa-zisa centrală ''osmotică'', utilizează diferenţa de presiune dintre apa sărată şi apa dulce pentru a crea energie. Dacă cele două mase de apă, una sărată şi cealaltă dulce, sunt separate de o membrană semipermeabilă, cea de-a doua migrează spre prima, generând o supracreştere a presiunii, care poate fi transformată în energie prin intermediul unei turbine.

Energie osmotică, creată cu ajutorul acestei centrale “este curată şi nu provoacă emisii de gaze cu efect de seră. Ar putea deveni competitivă în câţiva ani”, a declarat Baard Mikkelsen, directorul general al Statkraft.

Potrivit Statkraft, cu această tehnologie ar putea produce de 13 ori producţia hidroelectrică anuală a Norvegiei, care acoperă în prezent aproape în totalitate necesarul ei de energie de origine hidraulică. Construit la Hurum, în sud-estul Norvegiei, prototipul Statkraft ar putea produce între 2 şi 4 kilowaţi/oră.

Construcţia ar urma să fie finalizată anul viitor.
Rompres

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close