Pentru a nu fi luate prin surprindere, ca în fiecare an, autorităţile se pregătesc din timp pentru iarna şi scot la licitaţie contractele publice pentru întreţinerea drumurilor. Dacă CNADNR nu a reuşit să atribuie nici un contract pentru deszăpezirea drumurilor nationale, la nivel local, unele contracte au fost deja atribuite.
Sub ameninţarea celei mai geroase ierni din ultimii 100 de ani, autorităţile publice locale s-au mobilizat şi au scos la licitaţie mai multe contracte pentru deszpăzirea drumurilor locale şi judeţene. În municipiul Cluj Napoca, primăria doreşte să contracteze servicii de salubrizare stradală şi deszăpezire în valoare totală de 30 de milioane de euro. Firma care va câştiga contractul trebuie să se ocupe ŞI de combaterea poleiului şi de încărcarea şi transportarea zăpezii curăţate.
În judeţul Brăila, câteva luni de deszăpezire costă peste 500 000 de euro. Contractul este valabil de la începutul lunii noiembrie până la sfârşitul lunii martie. Pentru aceleaşi servicii în judeţul Vrancea, Consiliul Judeţean va plăti aproape 1 milion de euro, în timp ce la Iaşi s-a încheiat un contract de deszăpezire pentru o perioadă de 3 ani, în valoare de peste 3 milioane de euro.
Dacă unii aleg să cumpere utilaje de deszăpezire, aşa cum se întâmplă la Bacău unde o autospecială costă 250 000 de euro, alţii au decis să închirieze maşinile. În Argeş, regia judeţeană de drumuri plăteşte 450 000 de euro pentru această iarnă.
Tot la Argeş, regia a cumpărat 1 600 de tone de sare pentru deszăpezire in valoare de 100 000 de euro. Un preţ mai bun speră să obţină autorităţile din Botoşani, care îşi doresc să achiziţioneze aceaşi cantitate de sare la preţul de 30 000 de euro.
<