Antena 3 CNN Actualitate Premieră: CEDO dă dreptate unui chiriaş român

Premieră: CEDO dă dreptate unui chiriaş român

Premieră: CEDO dă dreptate unui chiriaş român
02 Feb 2007   •   00:18

Premieră la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în procesele în care este acuzată România. Judecătorii europeni dau pentru prima dată dreptate unui proprietar provenit din chiriaş, iar hotărârea este definitivă şi irevocabilă. Statul român a fost obligat să-i restituie chiriaşului apartamentul pe care l-a cumpărat şi în care a locuit sau, dacă asta nu este posibil, să-i dea despăgubiri. CEDO este intransigent - o nedreptate nu se rezolvă printr-o altă nedreptate.

Familia Raicu a cumpărat după 1989 apartamentul care îi fusese repartizat în anii '70. Abia după câteva luni a aflat că apartamentul era revendicat în justiţie de fostul proprietar. Familia rămânea fără casă a doua oară după ce comuniştii le demolaseră veche locuinţă. Au urmat ani de procese, care au culminat cu hotărârea definitivă emisă de Curtea de Apel Bucureşti, hotărâre ce le-a fost favorabilă. Fostul proprietar a cerut însă procurorului general să promoveze recurs în anulare, unde au avut succes iar familia Raicu a rămas fără casă.

Fiul celor doi nu s-a lăsat însă şi a făcut plângere la CEDO. După ani de dezbateri, judecătorii au decis că statul trebuie să-şi asume greşelile făcute. "Curtea aminteşte că a statuat că diminuarea vechilor atingeri nu trebuie să creeze noi prejudicii disproporţionate. În acest sens, legislaţia ar trebui să permită să se ia în considerare circumstanţele speciale ale fiecărei speţe, astfel încât persoanele care şi-au dobândit bunurile de bună credinţă să nu fie aduse în situaţia de a suporta responsabilitatea Statului care a confiscat în trecut aceste bunuri."

Însă, pentru familia Raicu totul a venit destul de târziu. S-au mutat între timp la ţară. Acum aşteaptă ca statul să plătească, iar fiul lor să aibă bani de avans pentru o casă. Cazul Alexandrinei Raicu poate fi un exemplu pentru miile de chiriaşi care, de bună credinţă, şi-au cumpărat casele în care stăteau, iar apoi le-au pierdut.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close