Antena 3 CNN Actualitate Cristache, despre prelungirea vacanței de primăvară: "Este o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%"

Cristache, despre prelungirea vacanței de primăvară: "Este o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%"

Maria Zărnescu
2 minute de citit Publicat la 17:13 24 Mar 2021 Modificat la 17:13 24 Mar 2021
o_1f1icn1jde2skha1iff1vjd1qt8b.jpg
Sursa foto: Hepta

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți se referă la suma pe care un părinte o primește de la stat, atunci când elevul desfășoară ore online și este nevoit să stea cu el acasă.

Pe noi ne-a deranjat faptul că nu s-a comunicat și faptul că decizia nu are fundament, este o decizie foarte proastă, se vede de la o poștă că este o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%. Nu poți să spui că dacă prelungești vacanța de primăvară cu două săptămâni, vei reduce mobilitatea, din contră, mărești mobilitatea fiindcă acești copii vor circula două săptămâni în plus.

"Statul trebuie să plătească 75% indemnizație când școala se desfășoară online"

Era foarte bine să vorbim de școală online, dar în acest caz statul trebuie să vină să plătească 75% indemnizația pentru părinții care stau cu părinții acasă și efortul financiar nu este unul neglijabil pentru că nu mai vorbim de un județ-două, vorbim de o rată crescută a incidenței la nivel național.

Nu ai cum să spui că dorești, prin această decizie, să reduci rata incidenței atâta timp cât tu, ministrul, vii și susții că trebuie să ținem școlile deschise chiar și când rata incidenței este mai mare de 6 la mie. Deci când declară domnul ministru adevărul?

Atunci când mărim vacanța cu două săptămâni și nu mai plătim indemnizația și nu mai facem nici măcar ore online, pentru care suntem pregătiți de un an de zile cu eforturi financiare făcute la nivelul guvernului, cu echipamente cumpărate de consiliile locale și de minister, sau când vrei să continui școala în mod evident chiar și când rata incidenței este peste 6 la mie și pericolul este chiar evident în acea situație? (...) Varianta corectă ar fi să se respecte ordinul comun: acolo unde se intră în scenariul roșu, obligatoriu se intră în online, eu nu m-aș fi dus nici peste 3 la mie, este mult și riscăm cu preșcolarul și cu primarul.

Noi am cerut din ianuarie prioritizarea anilor terminali și prezența claselor de la nivelul pregătitoare, I și II, atât, restul putea să stea în online., a declarat Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu: O variantă e să rămână toate examenele naționale la locul lor şi să scurtăm semestrul II cu o săptămână

Inițial, ministrul Educației ca propus o vacanță de primăvară prelungită, dar și decalarea examenelor de final pentru clasa a VIII-a. În cursul zilei de miercuri însă a anunțat că se gândește la o variantă în care data examenelor naționale să rămână neschimbată, iar anul școlar să fie mai scurt.

Propun o variantă în care să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor, fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În plus, Cîmpeanu a precizat că joi, 25 martie, organizează la Ministerul Educației o ședință a Comitetului de Dialog Social la care participă reprezentații sindicatelor, ai elevilor și ai părinților şi este deschis la modificări care să fie în interesul elevilor.

×
x close