După codurile roşii emise de meteorologi zilele trecute, reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis miercuri o nouă avertizarede cod roşu, de această dată, de caniculă.
7 județe sub cod roșu, 11 sub cod portocaliu
Meteorologii au emis miercuri o avertizare de caniculă pentru întreaga țară.
Astfel în 7 județe din vestul țării va fi Cod roșu, în alte 11 Cod portocaliu, iar în restul țării va fi Cod galben. Maximele vor ajunge la 39-41 de grade.
Potrivit ANM, Codul roșu este valabil joi și vineri în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade.
Joi şi vineri valul de caniculă va sufoca Bucureştiul
Joi și vineri, caniscula se va resimţi şi în Bucureşt, dar şi în sud-vestul și centrul țării. Valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat.
Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35-37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade. Sunt vizate 11 județe: Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj și Olt.
Prefectul Capitalei, măsuri pentru codul roşu din Bucureşti
Canicula din vestul ţării se va instala şi în Bucureşti. În acest sens, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat miercuri măsurile care se vor lua în Bucureşti pentru ca oamenii să suporte mai uşor temperaturile extrem de ridicate.
Alin Stoica: "Există un plan de intervenţie pentru caniculă"
Codul roşu se îndreaptă spre noi. Au început în vest avertizările. Este posibil să ajungă zilele următoare şi în Bucureşti. Am anunţat deja toate instituţiile abilitate şi primăriile de sector şi le-am trasmis planul, pentru că există un plan de intervenţie pentru caniculă.
"Fiecare primărie de sector şi Primăria Captialei trebuie să organize puncte de prim ajutor în care să existe acces la apă şi unde să poată fi acordat primul ajutor pentru persoanele care au suferi din pricina caniculei. De asemenea, către ITM (n.r. Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti) am transmis solicitarea de a face controale dedicate pentru a verifica dacă sunt respectate prevederile legale în privinţa lucrătorilor care lucrează şi sunt expuşi temperaturilor ridicate, dacă primesc apă, de exemplu, dacă au ore de pauză, dacă se întrerupe lucrul în momentul în care temperatura depăşeşte 40 de grade. Măsurile respective au fost transmise către toate autorităţile responsabille", a anunţat miercuri Alin Stoica, prefectul Capitalei.
Cât de periculoase sunt razele soarelui pentru piele
"Trebuie să ne protejăm fără îndoială, pentru că avem tipuri diferite de tegument şi avem o genetică diferită. Cred foarte mult în protecţia mecanică, în portul hainelor de culoare deschisă, în aplicarea agentului ecran, aplicarea produselor de fotoprotecţie corect, reaplicarea acestora, în evitarea efectelor agresiunii solare, sau ale agresiunii clinice care variază de la arsurile solare, până la îmbătrânirea cutanată şi riscul pentru cancer cutanat provenit din celulele din epidermă.
Vorbim despre două tipuri de expunere, despre expunerea de zi cu zi şi despre expunerea recreţională, activităţi de exterior sau bronzare la mare, pigmentară dobândită. Dacă noi ieşim din casă şi ne îndreptăm să spunem către serviciu, atunci este obligatoriu să aplicăm crema de fotoprotecţie şi să avem şapcă, pălărie, ochelari de soare, pentru că riscurile sunt, nu la fel de importante în termeni de expunere ca durată de timp. dar la fel de grave potenţiale pe o bază preexistentă genetic, sau în funcţie de tipul de piele deschis sau închis.
Ce riscăm dacă nu ne protejăm pielea în zilele toride
Reacţii adverse imediate, arsura solară. Noi o numim actinită, cu varianta insolaţie care reprezintă o eliberare de interleukină 6, de proteină particulară, apoi reacţii pe termen mediu şi lung, îmbătrânirea cutanată accelerată, pentru că altfel, orice tegument îmbătrâneşte şi cronologic, precum şi, s-a dovedit clar o participare a radiaţiilor ultraviolete B şi A, în riscul de cancer cutanat provenit din epiderm, nu la toţi oamenii, ci doar pe un fond preexistent genetic. Hidratarea e foarte importantă şi aplicarea unor produse de fotoprotecţie, de provenienţă certă, de la firme bune", a precizat la Antena 3, Olga Simionescu, dermatolog.
Recomandări DSU. Cum să ne protejăm de caniculă
În aceste condiții, Departamentul pentru Situații de Urgență face recomandări populației, pentru a se proteja de caniculă:
"Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice)
Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00
Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare
Beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici)
Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică
Evitați băuturile ce conțin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare
Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală
Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei
Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie
Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme
Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră
Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului
Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului.
Este foarte util ca în perioada caniculara să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente
Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător", se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii DSU.